Artroza la nivelul umarului, cotului sau incheieturii mainii poate aparea ca urmare a unei suprasolicitari pe termen lung, a unei traume sau a efectuarii unui sport in mod excesiv.

Artroza umarului, cotului si incheieturii mainii

Simptome

Durerea apare ca urmare a presiunii prea mari exercitate asupra osului de sub cartilajul afectat sau a aparitiei ciocurilor osoase, care produc durere din cauza intinderii si inflamarii partilor moi din jurul articulatiei.

Persoanele afectate de artroza au tendinta de a utiliza tot mai putin articulatiile afectate, ceee ce favorizeaza atrofierea muschilor.

Practicarea sportului in exces, ridicarea greutatilor, adoptarea unei pozitii gresite favorizeaza intensificarea durerilor din umar, cot sau incheietura mainii.

Tratament

Se recomanda evitarea suprasolicitarii articulatiei afectate cand strangeti pumnul sau rasuciti mana. In cazul artrozei la incheietura mainii si la degete, apar inflamatia, durerea, umflarea si inrosirea articulatiei.

Medicamentele analgezice si cele antiinflamatorii ajuta la diminuarea durerilor.

In stadiile avansate ale bolii, pozitia oaselor se poate modifica, ducand la mentinerea partii superioare a bratului intr-o pozitie mai ridicata.

Medicii recomanda injectiile cu corticosteroizi, care diminueaza durerile si inflamatia pentru o perioada de cateva luni.

O pozitie corecta a corpului este esentiala pentru evitarea avansarii simptomelor. Evitarea suprasolicitarii cotului, a umarului sau a incheieturii mainii, precum si a ridicarii sau caratului obiectelor grele sunt importante pentru tinerea sub control a simptomelor.

Pentru efectuarea activitatilor solicitante, se recomanda purtarea unei atele, care sa confere sprijin incheieturii mainii si degetului mare.

Specialistii recomanda exercitiile care sporesc flexibilitatea si care ajuta la intarirea musculaturii umerilor, coatelor si mainilor. Exercitiile in apa calda, cu mingii de burete sau cauciuc ajuta la intarirea musculaturii.

Durerile puternice de umar pot fi combatute prin sesiuni de fizioterapie.

In cazul artrozei la cot, exista posibilitatea ca o bucata de os sa se rupa si sa ramana in articulatie, blocand-o. In astfel de cazuri, se opteaza pentru interventii chirurgicale.

Durerile de la nivelul incheieturii mainii pot fi combatute prin fizioterapie sau operatie chirurgicala.

Artroza la nivelul degetelor 

Simptome

Artroza la nivelul degetelor apare ca urmare a mostenirii genetice sau a efectuarii pe termen lung a unei munci manuale grele. Se recomanda evitarea solicitarii articulatiei prin ridicarea de greutati, strans sau rasucire. Daca afectiunea evolueaza, degetele isi pot schimba pozitia.

Tratament

In situatiile in care articulatia se inflameaza, se recomanda utilizarea unei atele care protejeaza impotriva suprasolicitarii. Pentru a evita blocarea articulatiei, se recomanda folosirea atelei doar pentru activitatile care pot suprasolicita articulatia.

Protezele pentru degetul mare pot fi de folos pentru ca tin degetul mare nemiscat, oferind celorlalte degete posibilitatea de a se misca liber.

Artroza la nivelul cefei

Simptome

Durerile la nivelul cefei pot indica o pozitie incorecta in timpul somnului sau in timpul zilei si pot duce in timp la aparitia artrozei. De aceea, este indicata folosirea unei saltele si a unei perne corespunzatoare.

Vertebrele de la nivelul cefei pot fi afectate de o postura incorecta. De exemplu, mentinerea capului aplecat pentru o perioada mare poate duce la aparitia durerilor in zona cefei.

Tratament

Postura corpului este esentiala pentru prevenirea artrozei sau stoparea evolutiei acesteia. Specialistii recomanda mentinerea capului perfect drept, utilizarea unei esarfe si efectuarea unor exercitii de intindere a gatului in mod regulat pentru redobandirea flexibilitatii cefei si recapatarea fortei muschilor.

Fizioterapia poate ajuta la diminuarea durerilor mai mari pe termen scurt.

Daca apar furnicaturi in brate si maini si dificultatea folosirii bratelor si mainilor, se recomanda consultarea unui specialist pentru a verifica daca exista nervi asupra carora se exercita presiune.