- today
- label Tratamente si dispozitive ortopedice
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 3459 vizualizari
Sistemul osos este creat din 206 oase, conectate intre ele prin articulatii si are rolul de a sustine greutatea corpului si de a asigura mobilitatea acestuia, protejand organele interne. Un sistem osos sanatos asigura o buna functionare a intregului organism. Intarirea oaselor se poate face prin adoptarea unor diete sanatoase, care contin alimente benefice pentru intregul organism.
Sistemul osos are rolul de a mentine echilibrul acido-bazic, cand ph-ul sangelui este prea acid, osul elibereaza saruri alcaline care neutralizeaza acizii. Astfel se inregistreaza pierderi de masa osoasa si calciu simultan cu eliberarea toxinelor si a metalelor grele stocate in tesutul osos. Pentru a pastra densitatea oaselor si pentru a asigura intarirea lor, se recomanda o alimentatie alcalinizanta si un aport eficient de minerale – calciu, magneziu si fosfor.
Iata cateva alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii sistemului osos.
Legumele cu frunze verzi – patrunjel, marar, cimbru, busuioc, oregano, frunze de telina, macris, spanac crud, stevie proaspata contin vitamina D, esentiala pentru absorbtia calciului in organism.
Spanacul – contine vitamina K, esentiala pentru pastrarea densitatii oaselor si prevenirea osteoporozei.
Broccoli – contine calciu, mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier si o concentratie mare de vitamina A, C, K si un fitonutrient – sulforafan, cu proprietati anticancerigene.
Prazul – este inrudit cu ceapa si usturoiul si contine tiamina, riboflavin, calciu, potasiu si acid folic, care scade nivelul hemocistinei din sange, o substanta care afecteaza arterele.
Anghinarea – contine magneziu si potasiu, precum si flavonoide, polifenoli si antioxidanti care scad riscul de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale si vitamina C, benefica pentru sistemul imunitar.
Sucul de rosii – previne aparitia osteoporozei datorita continutului de licopen care ajuta la fixarea calciului in oase si la intarirea lor.
Mararul – semintele de marar au una dintre cele mai mari concentratii de calciu. Tinctura de marar ajuta la regenerarea tesutului cartilaginos si elimina durerile articulare.
Berea – este creata din malt si hamei, care contin siliciu, mentinand densitatea osoasa, intarind sistemul osos si prevenind aparitia osteoporozei.
Iaurtul si branzeturile – ajuta la intarirea oaselor si la prevenirea osteoporozei. Conform specialistilor, o felie de branza de aproximativ 50 de grame asigura 30% din necesarul zilnic de calciu al organismului.
Bananele – au un efect calmant datorita concentratiei mari de triptofan si contin potasiu, un electrolit care previne pierderea calciului din organism.
Kiwi – au un continut mare de potasiu, care protejeaza oasele si abunda in vitamina C si luteina, un carotenoid care diminueaza riscul aparitiei bolilor de inima.
Prunele uscate – contin cupru si bor, ajuta la prevenirea osteoporozei si asigura absorbtia de calciu in organism.
Rubarba - Contine toti nutrientii de care au nevoie oasele pentru a functiona in parametrii normali.
Nucile – contin acizi Omega 3 care ajuta la retinerea calciului in oase.
Ouale – contin calciu si vitamina D, esentiale pentru sanatatea sistemului osos. Calciul este absorbit cu ajutorul vitaminei D, care se gaseste in foarte putine alimente.
Pestele – sardinele si hamsiile contin minerale care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Oasele de peste sunt bogate in minerale, in special in calciu si fosfor, minerale esentiale pentru sanatatea sistemului osteoarticular.
Alimentele abundente in magneziu – cacao, seminte de dovleac, hrisca, tarate de ovaz, vitamina D – lactate, oua, ficat, peste gras, vitamina B12 – ficat, lactate, oua si vitamina K2 – broccoli, patrunjel, avocado, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor.
Alte recomandari
Sportul ajuta la intarirea si ingrosarea oaselor, in timp ce activitatile sportive excesive faciliteaza pierderea de masa osoasa prin eliminarea mineralelor. Odihna este vitala pentru refacerea echilibrului hormonal. Pentru intarirea sistemului osos, specialistii recomanda si administrarea de suplimente naturale care contin magneziu, vitamina D, vitamina B12 si enzime digestive si evitarea alimentatiei bazate pe junk-food, prajeli, alimente care contin zahar, aditivi alimentari, mezeluri, alcool, droguri, cafea, tutun.