Artroza la nivelul gleznei si a labei piciorului poate aparea ca urmare a manifestarii factorilor ereditari, a suprasolicitarii articulatiei sau a practicarii foarte intense a unui sport. Artrita reumatoida sau ligamentele slabe pot reprezenta alte cauze ale acestei afectiuni.

Artroza gleznei

Simptome

Durerea apare ca urmare a greutatii exercitate la nivelul cartilajului. Ciocurile osoase pot produce durere din cauza presiunii exercitate asupra partilor moi din jurul articulatiei. In cazul in care articulatia nu este stabila, capsula arteriala si ligamentele pot fi supraintinse.

Structurile moi se inflameaza si devin dureroase, iar articulatia este utilizata din ce in ce mai putin, ducand la slabirea si atrofierea muschilor, greutatea apasand si mai mult asupra articulatiei si sporind durerile.

Durerea este mai intensa in caz de suprasolicitare a articulatiei, cand persoana afectata merge foarte mult sau merge pe un teren neregulat, daca se aseaza pe vine, daca poarta incaltari incomode sau daca are deja oasele deformate. Pe langa inflamatie, pot aparea ingrosarea, incalzirea si inrosirea articulatiei.

Tratament

Medicii recomanda administrarea de analgezice si antiinflamatoare pentru diminuarea durerilor. In stadiile avansate, pozitia oaselor poate suferi modificari, iar glezna poate ajunge sa fie orientata catre interior sau exterior.

Injectiile cu corticosteroizi pot diminua inflamatia si durerea timp de cateva luni, dupa care este necesara reefectuarea injectiei.

Se recomanda alegerea unor incaltari comode, care sa asigure stabilitate si sprijin si sa mentina picioarele si gleznele intr-o pozitie adecvata. Optati pentru incaltari mai lungi cu un centimetru sau un centimetru si jumatate mai mari decat degetul cel mare si mai largi, astfel incat calcaiul si degetele sa stea comod. Se recomanda incaltari fara cusaturi pe partea din fata, confectionati din piele pentru a asigura o buna ventilatie, cu talpa flexibila si toc de maximum 2-3 centimetri.

In stadiile mai avansate, sunt recomandate incaltarile mai inalte, cu o intaritura in jurul gleznei.

Artroza degetelor de la picioare

Simptome

Artroza degetelor de la picioare apare in general din cauza factorilor ereditari, a suprasolicitarii articulatiilor pe termen lung sau a mersului pe jos excesiv.

In stadiile avansate, se modifica pozitia oaselor, astfel incat degetul mare sta departat de celelalte.

Marginea degetului mare se ingroasa, iar degetul sta stramb sau peste celelalte.

Tratament

In prima etapa, se recomanda purtarea unei orteze care sa corecteze pozitia degetului mare si sa elibereze punctele de presiune.

Se recomanda purtarea de incaltari comode si adecvate, cu partea din fata suficient de larga si cu spatiu mai mare pentru degete, cu talpa elastica si toc jos, de maximum 2-3 centimetri, marginea si calcaiul intarite, confectionati din piele pentru a asigura o buna ventilatie.

Afectiunile labei piciorului sunt investigate cu success de podoterapeuti, care se concentreaza pe indreptarea deformarilor aparute si prevenirea altora, precum si pe tratarea ranilor cornice ale piciorului, cu medicamente sau prin adaptarea incaltarilor pentru a preveni extinderea modificarilor. Spre exemplu, corectarea pozitiei degetelor mari se poate face cu ajutorul ortezelor si diminuarea presiunii prin utilizarea branturilor sau a ortezelor.

In cazul in care durerile sunt intense, se recomanda fizioterapia, iar, daca, in urma analizei radiografiei, se constata o deteriorare majora, se poate apela la operatia chirurgicala.