Artroza la nivelul articulatiei spatelui apare ca urmare a factorilor ereditari sau a unei suprasolicitari intense care duce la deplasarea vertebrelor.

Artroza spatelui

Simptome

Durerile se intensifica daca persoana afectata ridica lucruri grele, doarme sau sta intr-o pozitie gresita sau daca, atunci cand ridica greutati, pozitia spatelui este incorecta. Durerile in zona spatelui mai pot aparea ca urmare a purtarii unor incaltari incomode sau a unei diferente de lungime la nivelul picioarelor.

In stadiile mai avansate, pozitia oaselor se modifica, gatul si spatele stand stramb. Postura incorecta devine vizibila tarziu.

Durerea poate fi prezenta in articulatia afectata si in jurul acesteia. Aceasta apare ca urmare a intinderii membranei, capsulei sinoviale si a ligamentelor. Muschii se tensioneaza si durerea se intensifica. Ciocurile de la nivelul articulatiei pot apasa pe nervi, generand o excitare nervoasa si distrugerea nervului din cauza presiunii continue.

Tratament

In astfel de situatii, se recomanda ca articulatiile sa fie protejate de frig si sa se efectueze exercitii fizice. Specialistii recomanda o atentie mai mare la modul in care persoanele afectate se ridica in picioare si la modul in care ridica obiecte cu greutate mare. 

Sunt indicate incaltari comode si adecvate, efectuarea de exercitii fizice, precum plimbarile pe jos sau cu bicicleta, inotul sau gimnastica medicala si utilizarea unor scaune si a unui pat cat mai comode si sanatoase pentru oase si articulatii. In cazul in care durerile de spate se accentueaza, se recomanda practicarea fizioterapiei.

Simptome precum pierderea fortei musculare, furnicaturi in talpa, pierderea simtului tactil, dificultati la urinare sau o senzatie ciudata in picioare, pot indica afectarea nervilor. In astfel de situatii, se recomanda consultarea medicului neurolog sau reumatolog.

Atroza soldului

Simptome

Artroza la nivelul soldului poate aparea ca urmare a factorilor ereditari, a suprasolicitarii pe termen lung sau a unei alte afectiuni precum artrita reumatoida.

Durerile la nivelul soldului mai pot aparea din cauza diferentelor de lungime a picioarelor, a tulburarilor statice ale picioarelor – picior plat sau scurt sau a incaltarilor neadecvate, cu talpa groasa sau toc foarte mare.

Durerile se intensifica atunci cand persoana afectata se apleaca, ridica greutati, sta in picioare, merge prea mult sau daca adopta o pozitie incorecta pe scaun sau atunci cand sta intinsa in pat.

In stadiile avansate, se modifica pozitia oaselor, ducand la luxatii sau subluxatii si la aparitia diferentelor de lungime a membrelor inferioare.

In general, durerile apar ca urmare a exercitarii de presiune asupra osului de sub cartilajul bolnav. De asemenea, mai pot aparea ciocuri osoase care produc durere prin tractionarea partilor moi. Articulatia devine instabila, iar capsula sinoviala si ligamentele pot fi prea intinse.

Articulatiile vor fi mai putin utilizate, ducand la slabirea muschilor din jurul articulatiilor, la exercitarea de presiune asupra articulatiilor si, implicit, la cresterea intensitatii durerii.

Tratament

Pentru pastrarea mobilitatii, se recomanda efectuarea exercitiilor fizice si purtarea de incaltari comode si adecvate, utilizarea unor scaune comode si a unui pat care sa ajute la relaxarea musculaturii si a articulatiilor.

In alegerea incaltarilor adecvate, este bine sa aveti in vedere faptul ca acestea ar trebui sa fie mai lungi cu un centimetru sau un centimetru si jumatate decat degetul cel mare, suficient de largi, astfel incat calcaiul sa stea comod si degetele sa nu fie foarte stranse din cauza marginilor, iar zona calcaiului si marginile laterale sa fie rezistente. Cele mai bune incaltari sunt cele fara cusatura pe partea din fata, cu talpa flexibila, confectionate din piele pentru a asigura o buna ventilatie. De evitat sunt incaltarile cu toc mai mare de 2-3 cm pentru folosirea zilnica.

Specialistii recomanda administrarea de analgezice sau antiinflamatoare sau, in cazurile mai grave, fizioterapia.

Este indicata efectuarea unei radiografii pentru a identifica gradul de deteriorare a soldului. In stadiile foarte avansate, se poate recurge la interventia chirurgicala. Aceasta poate fi necesara daca pozitia osului este defectuoasa sau daca durerile sunt foarte mari. In cazul in care articulatia este foarte deteriorata, se recomanda inlocuirea ei cu o proteza, pentru a asigura un mers normal.