Artroza genunchiului apare ca urmare a actiunii unui factor ereditar, a suprasolicitarii pe termen lung a articulatiei, a unei traume sau a practicarii intense a unui sport. Mai poate aparea ca urmare a unei alte afectiuni, precum artrita reumatoida sau a problemelor la nivelul meniscului.

Simptome

Durerile se intensifica cand persoana afectata ridica obiecte grele, cand se aseaza pe vine sau ingenuncheaza, cand alearga sau cand merge foarte mult pe jos.

Durerile de genunchi mai pot aparea si cand exista mici diferente de lungime a membrelor inferioare sau cand incaltarile sunt incomode.

Artroza genereaza inflamatii ale articulatiei, care se ingroasa, se incalzeste si se inroseste. In cazul in care acestea se intensifica, se recomanda administrarea de analgezice sau antiinflamatoare.

In stadiile avansate, pozitia oaselor se poate modifica, ducand la aparitia picioarelor in forma de “x” sau de “paranteza”.

Durerile apar ca urmare a suprasolicitarii osului de sub cartilajul afectat. Ciocurile osoase pot produce dureri din cauza intinderii partilor moi din jurul articulatiei. Articulatia isi pierde din stabilitate, tendoanele si ligamentele pot fi foarte intinse, iar capsula sinoviala din jurul articulatiei se poate inflama, producand durere.

Articulatia va fi astfel mai putin utilizata, iar muschii din jurul acesteia se vor slabi, pierzandu-si din forta. Muschii se atrofiaza, iar greutatea apasa pe articulatie, sporind durerile.

Tratament

Specialistii recomanda injectiile cu corticosteroizi intraarticulari care scad intensitatea durerii pentru o perioada de cateva luni. Corticosteroizii stopeaza inflamatia, insa artroza este in continuare prezenta.

Acidul hialuronic, administrat sub forma unor injectii, imbunatateste flexibilitatea cartilajului si fluidizeaza lichidul din interiorul articulatiei. Durerea scade in intensitate, iar capacitatea de miscare creste. Injectia trebuie repetata odata la 3-5 saptamani, este in general dureroasa local si poate produce extrasensibilitate.

Pentru mentinerea sub control a afectiunii, se recomanda pastrarea unei greutati normale, purtarea unor incaltari adecvate, care sa asigure o buna absorbtie a socurilor sau, in cazurile mai grave, folosirea unui baston care sa faciliteze deplasarea.

In cazul in care osul este deformat din cauza artrozei sau daca durerile sunt foarte mari, se poate recurge la interventii chirurgicale. Articulatia deteriorata se inlocuieste cu o proteza artificiala, iar persoana afectata isi redobandeste capacitatea de a se deplasa normal.

Pot exista situatii in care o bucata de os se rupe si ramane in articulatie, producand blocaje ale articulatiei. Aceste bucati de os sunt inlaturate prin operatii chirurgicale.

Echipamente Ortopedice comercializeaza o gama variata de produse ortopedice destinate imbunatatirii mobilitatii persoanelor cu afectiuni ale oaselor si articulatiilor.