Durerile articulare se intensifica in sezonul rece din cauza temperaturilor scazute, determinand sensibilizarea receptorilor de la nivelul oaselor. O mare parte dintre durerile articulare sunt cauzate de prezenta afectiunilor reumatice, inflamatorii, infectioase, degenerative sau abarticulare.

Reumatismul se manifesta si prin tumefierea, incalzirea si instabilitatea articulatiilor, slabiciune musculara, durere in timpul deplasarii si dificultatea de a efectua sarcini obisnuite precum prinderea unor obiecte, aplecarea, imbracatul etc.

Specialistii au identificat cateva remedii naturale, foarte eficiente pentru combaterea durerilor.

Remedii externe

Tinctura de ardei iute

Se prepara din 30 de grame de ardei iute proaspat, taiat marunt, amestecat cu 100 de mililitri de apa si jumatate de pahar de alcool alimentar de 90 de grade. Preparatul se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi se filtreaza si se adauga intr-un recipient de culoare inchisa. Se aplica pe zonele dureroase, la nevoie.

Boabele de mustar

Boabele de mustar, macinate, se aseaza pe o bucata de panza, se stropesc cu apa si se aplica pe zonele dureroase.

Salcie si rozmarin

Se creeaza un saculet cu plante precum salcie, rozmarin, coada-calului, arnica sau spanz si se scufunda in apa de baie. Calmeaza rapid durerile reumatismale si au efecte antiinflamatorii.

Varza

Se aplica pe zona dureroasa sub forma de compresa. Foaia de varza trebuie presata si ulterior aplicata pe articulatia dureroasa timp de 5-6 ore.

Frunzele de nuc

Actioneaza impotriva bacteriilor si a toxinelor, ajuta la vindecarea micozelor si a infectiilor gastro-intestinale, dezinfecteaza tractul urinar si diminueaza inflamatiile din organism. Pot fi folosite sub forma de compresa pe zona dureroasa. Se rup fasii si se stropesc cu alcool de 35-40 de grade, aplicandu-se intr-un strat mai gros pe o suprafata de aproximativ 10 centimetri inainte de culcare. Cataplasma se pastreaza pe zona afectata pana dimineata. Se recomanda repetarea procedeului de 3-4 ori pentru a obtine efectele dorite.

Hreanul

Se rad 2 radacini de dimensiuni medii, se adauga intr-un servet gros de panza si se aplica pe zona dureroasa timp de maximum 10 minute, pana cand apare o usoara senzatie de arsura. Se recomanda aplicarea cataplasmei de 2 ori pe zi pana la disparitia simptomelor. Hreanul se poate administra si intern combinat cu lapte fierbinte. Se amesteca 2 linguri de hrean ras intr-o cana cu lapte si se consuma cu inghitituri mici, in aproximativ o ora. Se recomanda consumul preparatului dimineata, pe o perioada de minimum o luna.

Remedii interne

Salate din legume

Salatele din morcov, telina, patrunjel, ridiche neagra si hrean au efecte miraculoase asupra reumatismului si pot fi consumate frecvent in sezonul rece.

Sucul de dovleac

Sucul de dovleac se poate consuma zilnic, amestecat cu miere. Pentru a da rezultate eficiente, se recomanda consumul timp de 3 luni.

Decoctul de mere

Se taie 4 mere, fara a se curata de coaja si se fierb timp de 10 minute in 300 de mililitri de apa. Dupa cateva ore, se poate consuma lichidul obtinut.

Ceaiul din anumite plante

Ceaiurile de coada-calului, urzica, frunze de iedera, mesteacan si lemn-dulce ajuta la diminuarea inflamatiilor si la scaderea durerilor.  Pot fi consumate individual sau combinate, de cateva ori pe zi.

Pastaile de fasole

Se fierb 30 de grame de pastai de fasole intr-un litru de apa timp de o ora, se strecoara lichidul si se lasa sa se raceasca, apoi se depoziteaza la rece intr-un recipient. Se bea cate o jumatate de pahar de cateva ori pe zi. Lichidul este eficient pentru combaterea simptomelor reumatismului cronic.

Fructe proaspete

Fructele proaspete au efecte antiinflamatorii. In functie de sezon, se pot consuma mere, pere, cirese, zmeura, fragi.

Limonada

Se prepara din cateva lamai si se consuma zilnic, pentru o perioada mai mare. Limonada nu e recomandata persoanelor care sufera de hiperaciditate gastrica.