Temperaturile scazute activeaza durerile articulare, afectand calitatea vietii si a somnului. Articulatiile dureroase au nevoie de caldura, de aceea materialele naturale groase sunt esentiale pentru a incalzi incheieturile suferinde.

Plantele medicinale au efect antiinflamator, ajutand la inlaturarea durerilor. Socul ajuta la eliminarea durerilor articulare, la fel ca si scoarta de salcie, florile de galbenele, urzica, mugurii de plop, cretusca, roinita, frunza de mesteacan, frunzele de frasin si boabele de ienupar. Din ele se pot prepara ceaiuri cu excelente efecte asupra durerilor articulare.

Aceste plante se pot utiliza in combinatii variate dupa ce se infuzeaza timp de 15 minute si pot fi consumate cu miere sau sirop de plante, de cateva ori pe zi.

Cataplasmele din plante maruntite precum hreanul, usturoiul pisat sau ceapa maruntita adaugate intr-un prosop de bumbac se pot aplica pe incheieturile dureroase, avand efecte incredibile.

Compresele reprezinta o alta solutie la indemana, fiind foarte eficiente pentru durerile acute ale articulatiilor inflamate. Compresele se pot face cu bitter suedez sau cu otet de mere sau otet balsamic diluat. Solutia de otet se poate prepara dintr-o lingura de otet intr-o cana cu apa calduta. Pentru prevenirea iritatiilor, se recomanda aplicarea unei creme de galbenele inainte de aplicarea compresei. Crema se poate realiza usor dintr-un pachet de unt care se topeste, adaugandu-se ulterior flori de galbenele. Acestea se tin doua-trei minute pe foc, lasandu-se apoi pana a doua zi cand continutul se reincalzeste, se strecoara si se pune la pastrare intr-un vas acoperit. In crema se pot adauga musetel cu efect dezinfectant, cimbrisor care are rol antimicotic sau menta care confera un efect racoritor.

Compresele calde din sare sau seminte au rolul de a calma durerile, fiind recomandabil sa se aplice seara pentru ca incheietura sa stea la caldura cat mai mult timp. Pot fi realizate din pernute din bumbac, umplute cu seminte de in, sare grunjoasa de mare sau chiar nisip. Pot fi incalzite in cuptor si aplicate pe incheietura. Se mai pot utiliza prosoape din bumbac sau in, imbibate in ceara si reincalzite.

Baile fierbinti la picioare ajuta la ameliorarea durerilor reumatice, insa nu sunt recomandate pentru persoanele care se confrunta cu hipertensiune sau cu probleme cardiace. Baile fierbinti la picioare se pot realiza din apa fierbinte cu o mana de sare grunjoasa sau un ceai concentrat din frunze de nuc si urzica.

Un alt remediu eficient il reprezinta masajul articulatiilor dureroase cu tincturi sau ulei de masline in care se adauga picaturi de ulei esential pentru diminuarea durerilor. Se pot folosi tincturi de tataneasa, muguri de plop sau boabe de ienupar. Tincturile se pot realiza prin combinarea alcoolului medicinal sau a tuicii de casa din fructe si plante in proportie de zece grame de plante la o suta de mililitri de alcool. Sticla se tine la soare timp de 10 zile, apoi se filtreaza alcoolul si se pastreaza intr-un recipient inchis la culoare in zone ferite de lumina.

Masajul se mai poate realiza cu ulei de masline, adaugand la suta de mililitri zece picaturi de ulei volatil de menta sau ienupar, masand usor, cu miscari circulare, pana cand uleiul este absorbit de piele. Dupa efectuarea masajului se impacheteaza incheietura intr-un prosop de bumbac si intr-un manson de lana pentru a fi tinuta la caldura.

Baile generale pot ajuta la calmarea incheieturilor dureroase, folosind saculeti cu fan, flori de fan, trifoi, frunze de frasin sau mesteacan.

E recomandabil ca persoanele cu probleme articulare sa se fereasca de frig si umezeala si sa poarte materiale calduroase si naturale.