Problemele articulare se manifesta, de regula, prin deteriorarea treptata a cartilajului articular, conducand uneori la diverse forme de reumatism degenerativ. Una dintre cele mai frecvente este boala artrozica a carei incidenta creste odata cu varsta, fiind frecventa intre 55 si 75 de ani. Dupa varsta de 60 de ani, boala afecteaza aproximativ 12% din populatie, reprezentand a doua cauza de invaliditate la persoanele in varsta, dupa bolile cardio-vasculare. Femeile sunt afectate mai frecvent decat barbatii.

Zonele cele mai afectate sunt articulatiile coloanei vertebrale, coxofemurale – ale soldului, genunchilor si articulatiile mici ale membrelor. Afectarile artrozice ale coloanei sunt frecvente si sunt intalnite sub numele de spondiloza sau spondilartroza. Cele mai intalnite sunt cele localizate in zonele de maxima mobilitate a coloanei vertebrale (vertebrele cervicale C5-C6, toracala T8 si lombara L3).

Spondiloza toracala apare mai frecvent la adoloscentii de sex masculin, intre 14 si 18 ani, in timp ce spondilartroza lombara se produce cu o frecventa mai mare la femei.

La nivelul mainii, intre articulatiile acesteia, cele mai des intalnite afectiuni sunt la nivelul degetelor, unde osteofitele formeaza noduli periarticulari care afecteaza mai frecvent femeile.

Articulatia metatarso-falangiana este cea mai afectata articulatie a piciorului. Proeminenta mediana a osteofitelor este numita in mod uzual mont, aparitia ei fiind accelerata de incaltamintea stramta.

La nivelul genunchilor poate aparea gonartroza, insotita de deformari specifice si de o instabilitate care poate genera subluxatii. Aceasta afecteaza cu precadere femeile.

Coxartroza sau artroza soldului apare mai des in cazul barbatilor si se manifesta prin dureri la mers si la urcarea si coborarea scarilor. Miscarile pasive ale articulatiei sunt limitate din cauza durerii. Cu timpul, poate aparea o scurtare a membrului inferior, generand pozitii statice vicioase si dificultati la mers, dar si modificari ale coloanei lombare.

Modalitati terapeutice

Modalitatile de tratament vizeaza inlaturarea durerilor, cresterea mobilitatii articulatiilor si stoparea evolutiei bolii. Persoanele supraponderale trebuie sa isi diminueze greutatea printr-o dieta cu mai putine calorii, in special daca articulatiile afectate sunt cele de la nivelul coloanei vertebrale lombare sau ale membrelor inferioare.

Gimnastica recuperatorie si exercitiile fizice ajuta la ameliorarea mobilitatii articulare, prevenind atrofia prin inactivitatea musculaturii periarticulare. Procedurile fizice includ folosirea caldurii sub forma de bai calde, impachetari cu parafina, diatermie, infrarosii, ultrasunete.

Corectiile chirurgical-ortopedice implica indepartarea osteofitelor, artroplastiile si artrodezele. Tratamentul vizeaza estomparea durerii, remiterea inflamatiilor si refacerea cartilajelor.