- today
- label Tratamente si dispozitive ortopedice
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 2084 vizualizari
Artrita degenerativa mai este numita si osteoartrita sau artroza si reprezinta o artropatie degenerativa a carei cauza nu este inca cunoscuta. Boala se manifesta printr-o degradare lenta si progresiva a cartilajului articular sau o eroziune, ajungand pana la distrugerea completa a acestuia, cu o reactie inflamatorie a osului si a celorlalte structuri articulare. Astfel, in cursul acestui proces, osul din apropierea articulatiei se ingroasa si se deformeaza, ducand la blocarea mobilitatii articulatiei din cauza uzurii suferite de aceasta.
La maini, artrita apare in special la articulatiile cele mai utilizate, cu o mare mobilitate, precum cea trapezo-metacarpiana a policelui. Persoana afectata va resimti astfel un disconfort si o durere in momentul mobilizarii si ulterior si in perioadele de repaus, ajungand pana la incapacitatea de a utiliza articulatia, de a prinde si a de manipula diverse obiecte.
Pentru determinarea afectiunii, se recomanda efectuarea unor analize de laborator si a unei radiografii care sa indice gradul de ingustare a spatiului articular sau, in unele situatii, chiar disparitia lui.
In etapele de instalare a afectiunii, se recomanda infiltratiile intra-articulare cu hialuronat de sodiu care au rolul de a ameliora simptomele, insa efectul este doar temporar, necesitand supraveghere si reinfiltrare periodica.
In etapele avansate se recurge la tehnici chirurgicale de artroplastie cu tendon si protezare articulara sau artrodeza.
Anumite tratamente ajuta la incetinirea sau stoparea progresiei afectiunii. Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa evite aplicarea de presiune mecanica pe articulatiile afectate si sa slabeasca daca sunt supraponderale.
Terapia fizica ajuta la mentinerea mobilitatii articulatiei si a flexibilitatii. In anumite cazuri, se aplica terapiile intra-articulare care includ administrarea de corticosteroizi prin injectii, iar in cazul in care nu isi dovedesc eficienta se recomanda interventiile chirurgicale cu proceduri artroscopice sau chiar artroplastia totala.
Endoprotezarea reprezinta una dintre cele mai moderne si eficiente tehnici de inlocuire a unei articulatii si consta in implantarea unei articulatii artificiale la mana. Interventia este foarte sofisticata si vizeaza o refacere cat mai buna a biomecanicii articulatiei afectate.
Protezele existente in prezent sunt variate, atat ca performanta, cat si ca materiale, de la cele cu silicon si pana la cele din titan.
Suprafata articulara normala a articulatiilor sinoviale consta in cartilaj hialin compus din condrocite, inconjurate de matrice extracelulara care includ diferite macromolecule, cele mai importante fiind proteoglicanii si colagenul. Cartilajul protejeaza osul subcondral prin distribuirea incarcaturii mecanice, mentinerea contactului limitat si reducerea frictiunii articulare.