Miscarile efectuate de corpul uman sunt controlate de articulatii, care sunt formate din cartilagii si creeaza legatura dintre doua oase.

Pentru a fi sanatoase, articulatiile trebuie ingrijite corespunzator inca din copilarie. Iata cateva recomandari utile.

Recomandari pentru combaterea durerilor articulare

Mentinerea unei greutati corporale adecvate este importanta pentru sanatatea articulatiilor. Kilogramele suplimentare exercita presiune asupra articulatiilor, ducand in timp la aparitia osteoartritei. Persoanelor supraponderale le este recomandat sa adopte un stil de viata sanatos, bazat pe diete si exercitii fizice pentru a elimina surplusul de kilograme.

Exercitiile specifice ajuta la intarirea articulatiilor si confera suport si echilibru oaselor. Se recomanda efectuarea a 30 de minute de exercitii fizice zilnice. Persoanele care se confrunta cu dureri articulare ar trebui sa consulte un medic specialist inainte de a porni programul de exercitii fizice. Inainte de efectuarea propriu-zisa a exercitiilor fizice, se recomanda exercitiile de incalzire.

Adoptarea unei pozitii corecte a corpului ajuta la prevenirea problemelor articulare, iar schimbarea regulata a pozitiei corpului previne aparitia problemelor articulare. De exemplu, persoanelor care lucreaza la birou, li se recomanda sa ia o pauza de zece minute la fiecare ora.

O dieta sanatoasa, bogata in vitaminele C si K, proteine, magneziu, potasiu si acizi grasi Omega 3 este obligatorie pentru oase si articulatii rezistente. Pe lista alimentelor recomandate se afla varza, fasolea verde, citricele, alunele si semintele.

Tutunul faciliteaza scaderea densitatii osoase si predispune la aparitia fracturilor si la fragilizarea articulatiilor. De asemenea, consumul de bauturi carbogazoase in exces duce la scaderea mineralelor din organism si creste gradul de fragilizare a oaselor si a articulatiilor. Totodata, creste si nivelul de fosfati din organism si diminueaza nivelul de calciu din oase.

Remedii naturale pentru diminuarea durerilor articulare

Exista si o serie de remedii naturale care ajuta la remedierea problemelor articulare.

Otetul de mere nefiltrat scade durerile articulare pentru ca elimina toxinele acumulate in tesuturile de la nivelul articulatiilor. Contine calciu, magneziu, fosfor si potasiu si are efect alcalin, ajutand la diminuarea simptomelor artritei. Se recomanda amestecul unei linguri de otet de mere nefiltrat cu o lingura de miere si o cana cu apa calduta. Se consuma de cateva ori pe zi inainte de masa.

Turmericul ajuta la tratarea durerilor articulare datorita curcuminei, care are efect anti-inflamator. Conform studiilor, curcumina are efect similar ibuprofenului in cazul osteoartritei la nivelul genunchilor. Se recomanda amestecul unei lingurite de praf de turmeric cu o lingurita de miere in apa sau lapte cald si consumul zilnic timp de cateva zile.

Ardeiul iute contine capsaicina, un analgezic foarte bun, care ajuta la calmarea durerilor. Se recomanda aplicarea unguentelor cu capsaicina pe zonele dureroase sau amestecul de boia iute cu ulei de nuca de cocos direct pe articulatiile dureroase. Se lasa sa actioneze timp de 20 de minute si se aplica de cateva ori pe zi.

Masajul articulatiilor imbunatateste circulatia sanguine si ajuta la diminuarea inflamatiei.

Compresele reci si calde, aplicate alternativ, au efecte benefice. Compresele calde diminueaza durerea si imbunatatesc circulatia sangelui, in timp ce compresele reci scad inflamatia si amortesc zona dureroasa.  Se recomanda folosirea alternativa a celor doua tipuri de comprese, cate 3 minute fiecare, timp de 15-20 de minute. Nu se recomanda aplicarea direct pe piele, ci cu ajutorul unui prosop.

Usturoiul contine sulf si seleniu si ajuta la tratarea durerilor articulare cauzate de artrita sau reumatism. Se recomanda consumul frecvent de usturoi sau administrarea de suplimente naturale care contin usturoi.

Sarea amara ajuta la absorbtia magneziului in oase prin piele, scade inflamatia si favorizeaza detoxifierea la nivelul celulelor. Se recomanda baile de cate 20 de minute cu apa fierbinte in care a fost adaugata sare amara, de trei ori pe saptamana.

Ghimbirul este un remediu natural eficient pentru tratarea durerilor musculare si articulare si are proprietati antiinflamatorii. Se recomanda consumul zilnic de ceai de ghimbir amestecat cu miere pana cand durerile articulare dispar.

Urzicile contin bor, un mineral esential pentru sanatatea oaselor si articulatiilor si sunt foarte eficiente in combaterea durerilor articulare datorita efectului antiinflamator. Se pot consuma sub forma de ceai sau sub forma de preparate culinare.