Hidratarea este esentiala pentru mentinerea vitalitatii si functionarea corecta a organismului. Un adult are nevoie de aproximativ 1.5-2 litri de lichide pe zi.

Lichidele sunt recunoscute pentru efectele surprinzatoare pe care le au asupra organismului, in special pentru faptul ca ele confera un aspect deosebit pielii si parului si ajuta la detoxifierea organismului. In plus, ajuta la o digestie sanatoasa, lupta impotriva epuizarii fizice si mentale si ajuta la mentinerea mobilitatii articulatiilor.

Procesele care se petrec la nivel muscular, precum contractarea si relaxarea muschilor si tonusul fibrelor musculare sunt influentate de schimbul de electroliti - magneziu, calciu, potasiu, sodiu si de apa din tesuturi. Senzatia de sete denota o stare de deshidratare medie, iar deshidratarea reprezinta una dintre cauzele principale ale contracturilor musculare, ale lipsei de energie si ale lubrifierii ineficiente a articulatiilor.

O hidratare corecta asigura eliminarea toxinelor, a reziduurilor metabolice, bacteriilor si radicalilor liberi din tesuturile de la nivelul articulatiilor, asadar apa are rol antiinflamator si detoxifiant. In plus, un organism detoxifiat elimina mai usor si surplusul de kilograme.

Un aport echilibrat de lichide ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine si la hranirea tesuturilor cu nutrienti. O oxigenare eficienta a musculaturii ajuta la diminuarea inflamatiilor si la imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii articulare.

Totodata, apa ajuta la lubrifierea articulatiilor si reprezinta aproape 80% din lichidul sinovial, diminuand frictiunile si socurile dintre articulatii din timpul miscarii. In plus, cartilajul articular este format din 65% apa, de aceea, o hidratare eficienta creste nivelul de lubrifiere a articulatiilor, sporind gradul de mobilitate al acestora.

Cafeaua este cunoscuta pentru efectele analgezice pe care le are asupra unor forme de artrita, insa faciliteaza eliminarea din oase a unor minerale precum calciul. De aceea, se recomanda un consum moderat de cafea, insotit intotdeauna de o cantitate cel putin egala de apa.

Specialistii recomanda un stil de viata sanatos si activ, bazat pe o alimentatie sanatoasa, pe o hidratare adecvata si pe efectuarea de exercitii fizice pentru a mentine sanatatea articulatiilor. Acestea ajuta la eliminarea kilogramelor suplimentare, la detoxifierea si buna functionare a organismului.