Artrita psoriazica se manifesta prin umflarea si inrosirea articulatiilor si are un impact negativ asupra gradului de confort si a calitatii vietii.

Inflamatiile de la nivelul articulatiilor trebuie controlate cu ajutorul tratamentelor speciale care diminueaza inflamatia si previn degradarea articulatiilor si dizabilitatea.

Tratamentul nu vindeca artrita psoriazica, ci amelioreaza simptomele si previne lezarea articulatiilor.

Medicamentele recomandate pentru artrita psoriazica sunt de tip antiinflamator nesteroidian, antireumatice si biologice. Medicamentele biologice vizeaza agentii care genereaza inflamatiile si care sunt implicati in sistemul imunitar.

Dieta antiinflamatoare ajuta la diminuarea inflamatiei si este bazata pe consumul de fructe si legume proaspete si Omega 3. Se recomanda evitarea anumitor alimente precum carnea rosie, lactatele, zaharul, alimentele procesate, rosiile si vinetele.

Exercitiile fizice cu impact scazut asupra articulatiilor precum inotul, ciclismul, plimbarile ajuta la sporirea flexibilitatii si intarirea sistemului cardiovascular.

Inflamatiile sunt accentuate si in urma lipsei de somn, ceea ce duce la cresterea durerilor. Stresul este un alt factor care favorizeaza cresterea inflamatiei, de aceea, se recomanda aplicarea tehnicilor de relaxare prin exercitii de respiratie profunda, meditatie care tin sub control nivelul de stres.

Compresele si baile calde ajuta la relaxarea muschilor, in timp ce compresele reci sau pachetele cu gheata infasurate in prosoape controleaza durerea si inflamatia. De aceea, se recomanda alternarea celor doua tipuri de comprese.

In functie de gradul de complexitate al afectiunii, medicul poate recomanda un plan personalizat pentru diminuarea durerilor si a inflamatiei.