Durerile articulare afecteaza persoane de toate varstele, fiind intalnite cu o frecventa mare in randul femeilor aflate la menopauza. In astfel de cazuri, simptomele frecvente sunt durerile, rigiditatea, umflaturile din zona articulatiilor, acestea fiind accentuate in special dimineata.

Femeile intre 45 si 55 de ani se confrunta cu fluctuatii hormonale care declanseaza diverse simptome neplacute precum durerile articulare, de spate, solduri, genunchi si extremitati. Specialistii nu au stabilit insa o legatura clara intre hormoni precum estrogenul si articulatii.

Acestia au constatat ca, in perioada menopauzei, nivelul de estrogen si progesteron scade, acesti hormoni avand in general efecte antiinflamatorii. De aceea, femeile aflate la menopauza, cand nivelul de estrogen este scazut, sunt mai sensibile la durere.

Durerile articulare pot persista mult timp, odata ce menopauza s-a instalat, de aceea este important un consult medical de specialitate.

Medicii recomanda efectuarea de exercitii fizice in mod regulat pentru a mentine articulatiile flexibile si puternice, precum si mentinerea unei greutati corporale optime. Acestia atrag atentia asupra faptului ca excesul de greutate aduce o presiune suplimentara asupra soldurilor si genunchilor. De asemenea, specialistii avertizeaza ca incordarile repetitive afecteaza mobilitatea articulatiilor.

Stresul declanseaza eliberarea hormonului numit cortizol care functioneaza ca agent inflamator. Daca persista o perioada mare de timp, genereaza inflamatii in corp care se raspandesc rapid. De aceea, se recomanda modificarea stilului de viata si diminuarea nivelului de stres.

Carbohidratii si zaharul intretin nivelul inflamatiilor pentru ca favorizeaza nivelurile prelungite de insulina care perturba metabolismul celular si raspandesc inflamatia.  Specialistii recomanda diminuarea aportului de carbohidrati si zahar sau renuntarea complete la acestea pentru a reduce inflamatiile din corp si a beneficia pe deplin de efectele pozitive ale unei diete sanatoase.

Este recomandat consumul de fructe si legume care contin antiinflamatori naturali precum murele, ciresele si afinele. De asemenea, suplimentele care contin omega 3 sunt foarte utile pentru redarea mobilitatii articulatiilor.