Cifoza este o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale cu mai mult de 50 de grade, numita in termeni populari “cocoasa”. Afectiunea apare ca urmare a unei probleme de dezvoltare, a unei boli degenerative, precum artrita coloanei vertebrale, a osteoporozei cu fractura de compresie a vertebrelor sau a unui traumatism al coloanei vertebrale.

Cifoza poate aparea la orice varsta, afectand in cazurile severe plamanii, nervii sau alte tesuturi cauzand dureri sau complicatii.

Simptome

Afectiunea se manifesta la nivel postural, printr-o postura aplecata inainte sau prezenta cocoasei, dureri usoare de spate, rigiditate a coloanei sau sensibilitate, oboseala. Exista si cazuri cand nu se manifesta prin niciun simptom, putand trece neobservata la o examinare medicala de rutina.

In cazurile mai grave, boala se manifesta prin deformatie fizica, dificultati respiratorii sau leziuni ale organelor interne afectate de modificarile de postura.

Coloana vertebrala este formata din 7 vertebre cervicale, 12 toracale si 5 lombare, legate prin ligamente fibroase puternice. Vertebrele lombare sunt cele mai mari si au rolul de sustine intreaga greutate corporala. Osul sacru contine 5 vertebre fuzionate sub vertebra lombara, ultimele 3 fiind mai mici si purtand numele de coccis.

Cifoza consta in curbarea exagerata spre inainte a vertebrelor coloanei toracale. Vertebrele care formeaza coloana toracala prezinta conexiuni cu coastele.

 In cazul adultilor, afectiunea poate fi cauzata de boli precum:

  •   Osteoporoza care determina subtierea oselor, fracturi ale vertebrelor si compresia coloanei.
  •   Artrita degenerativa care poate duce la deteriorarea oaselor si discurilor intervertebrale.
  •   Spondilita anchilopoetica, un tip de artrita inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala in zonele articulare
  •   Sindromul Marfan care afecteaza capacitatea tesutului conjunctiv de a mentine articulatiile in pozitie corecta.
  •   Tuberculoza sau alte infectii ale coloanei vertebrale care duc la distructia articulatiilor.
  •   Cancerul sau tumori de tip benign care genereaza o pozitionare anormala a vertebrelor.
  •   Spina bifida, un tip de defect din nastere care consta in dezvoltarea incompleta a coloanei, generand defecte ale maduvei si vertebrelor.
  •   Encefalopatia infantila sau polimielita care genereaza paralizie si rigidizarea oaselor coloanei.

Cele mai predispuse categorii de persoane sunt adolescentele cu postura incorecta, baietii cu varste intre 10 si 15 ani, adultii in varsta cu osteoporoza si  persoanele care sufera de afectiuni ale tesutului conjunctiv, precum sindromul Marfan.

In cazurile in care boala se agraveaza, pot aparea probleme de imagine corporala, deformarea spatelui, dureri de spate, dificultati in respiratie, semne si simptome neurologice, precum slabiciunea sau paralizia ca urmare a presiunii spinale.

Diagnosticarea cifozei

Pentru a diagnostica boala, este nevoie de un test de aplecare, teste neurologice si imagistice, iar tratamentul variaza in functie de simptome si de cauzele afectiunii.

Metode de tratare a cifozei

In cazurile de cifoza posturala usoara, se pot recomanda exercitii de tonifiere a musculaturii spatelui, adoptarea unei posturi corecte si dormitul pe un pat tare. In cazurile in care apare durerea, se pot administra analgezice. Cifoza posturala nu progreseaza si se poate ameliora de la sine.

In cazurile de cifoza structurala cauzata de anomalii ale coloanei, tratamentul poate varia in functie de gravitatea simptomelor, varsta, sex si rigiditatea curburii coloanei. In cifoza Scheuermann, monitorizarea progresiei curburii este recomandata daca boala nu se manifesta si prin alte simptome. Se pot recomanda medicamente antiinflamatorii pentru ameliorarea durerilor sau exercitii fizice si fizioterapie pentru ameliorarea simptomelor.

Daca cifoza este cauzata de osteoporoza, fracturile aparute in urma compresiei vertebrelor, genereaza o curbare anormala a coloanei. Se recomanda tratarea osteoporozei pentru prevenirea fracturilor viitoare si agravarea cifozei.

Daca afectiunea este severa, se recomanda in prima etapa purtarea unui corset, iar in stadiile avansate se apeleaza la interventia chirurgicala. Corsetul este util pentru copii si adolescenti pentru a modela oasele aflate in crestere. In cazul adultilor, corsetul poate ajuta la controlarea durerii. Interventia chirurgicala este necesara daca curbura coloanei nu raspunde la alte tipuri de tratament, daca afectiunea continua sa se agraveze, daca este cauzata de infectii sau tumori sau daca apar probleme neurologice de tipul paraliziei.