Artralgia reprezinta un simptom manifestat prin dureri articulare, aparent comune si frecvent intalnite in randul multor persoane, care pot ascunde o gama de probleme de sanatate variata, de la cele usoare la cele grave.

Statisticile arata ca aproximativ o treime din populatia adulta se confrunta cu artralgie, cele mai comune dureri fiind cele de genunchi, umeri si solduri. Problemele articulare pot afecta persoane de toate varstele, de la copii, tineri si pana la varstnici. Cauzele durerii pot fi determinate de articulatie sau de structurile cu care intra in contact: tendoane, ligamente, oase, nervi sau muschi.

Artralgia poate avea cauze inflamatorii, traumatice, reactive sau infectioase si se poate localiza in orice articulatie, la nivelul piciorului sau mainii, gleznei, genunchiului, soldurilor, umerilor, coatelor, pumnilor, mandibulei sau coloanei vertebrale.

Articulatiile creeaza legatura intre oase, ofera sustinere corpului si ii permit sa se miste. Durerile care apar la nivelul articulatiilor pot fi diferite ca intensitate, cele mai puternice dintre ele putand fi periculoase. Ca durata, acestea se pot intinde de la cateva zile in etapa acuta, pana la cateva saptamani sau luni, devenind cronice. Chiar si durerile usoare ca intensitate pot afecta calitatea vietii si activitatile zilnice, consultul de specialitate fiind necesar imediat ce simptomele incep sa apara.

Durerile pot fi resimtite sub diverse forme, de la cele ascutite, la cele surde, pulsatile, sub forma unui junghi sau a unei senzatii de arsura si pot varia in intensitate, debutand brusc si intens sau accentuandu-se in intensitate cu timpul.  In afara senzatiei dureroase, pot aparea senzatia de mancarime, arsura sau amorteala, caldura, rigiditate, gadilat sau alte tipuri de senzatii. Daca zona incepe sa sangereze sau durerea devine foarte intense, articulatia se deformeaza brusc sau se instaleaza febra este necesara interventia medicala de urgenta.

In afara acestor simptome, mai pot aparea scaderea in greutate in mod brusc si nejustificat, o stare generala nefasta, oboseala sau frisoane.

Daca durerile articulare sunt cauzate de o anumita afectiune, pot aparea si alte probleme medicale precum tulburarile gastrointestinale, problemele oculare precum conjunctivitele, modificari ale mucoaselor sau tegumentelor de tipul eruptiilor, nodulilor, ulceratiilor, dar si simptome urinare.

Identificarea cauzelor este greu de realizat daca exista si alte afectiuni. Persoanele varstnice se pot confrunta cu dureri articulare din cauza gutei sau a afectiunilor degenerative, in timp ce persoanele tinere pot experimenta cauze autoimune sau reactive. In cazul copiilor si al adolescentilor, durerile pot fi cauzate de reumatism articular sau alte traumatisme.