Conform Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, hipercolesterolemia are efecte negative asupra sistemului cardiovascular si a celui musculo-scheletal. Colesterolul mare este asociat si cu probleme ale tendoanelor in care apar de regula depozite de colesterol manifestate prin crampe, dureri si disconfort muscular.

Totodata, depozitele de colesterol acumulate in zona tendoanelor schimba biomecanica articulara si creste riscul de accidentari si utilizari incorecte ale articulatiilor.

Pentru a preveni problemele articulare si pentru a mentine in limite normale nivelul de colesterol, se recomanda, pe langa efectuarea exercitiilor cardio si fitness si consumul de lichide si de alimente cu efect antiinflamator si hipocolesterolemiant precum alimentele care contin fibre, Omega 3, papaina si bromelaina, dar si al condimentelor precum turmericul.

Miscarea si exercitiile fizice influenteaza in mod direct cresterea nivelului de colesterol bun din organism, numit colesterol HDL, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali, protejand inima si vasele de sange.

Colesterolul rau duce la blocarea vaselor de sange si la aparitia arteriosclerozei, a bolilor coronariene, a emboliilor pulmonare, trombozelor, dar si a infarctului sau a atacului vascular cerebral.

Alimentatia are un rol esential in scaderea nivelului de colesterol LDL, cunoscut sub numele de colesterol rau. Pentru a scadea nivelul acestuia, se recomanda evitarea grasimilor animale saturate si a grasimilor trans care se gasesc in oua, unt, margarina, fructe de mare, produse lactate, carne de pui, de vita, ficat etc.

Pe de alta parte, exercitiile fizice, efectuate in mod regulat ajuta la diminuarea nivelului colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun. Pentru a obtine efecte vizibile, se recomanda efectuarea de exercitii timp de minimum 30 de minute pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana.

Cele mai eficiente tipuri de activitati pentru diminuarea nivelului de colesterol sunt alergarea, ciclismul, inotul, drumetiile, dansul etc. Specialistii recomanda evitarea sporturilor care implica un efort mare si miscari neregulate precum sporturile de contact, atletismul sau baschetul.