- today
- label Tratamente si dispozitive ortopedice
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 1557 vizualizari
Durerea lombara variaza ca intensitate, putand fi resimtita ca o durere usoara, surda, suparatoare sau chiar acuta, ascutita, severa si persistenta, ajungand sa limiteze miscarile si sa afecteze capacitatea de a desfasura activitatile cotidiene. De cele mai multe ori, chiar si durerile persistente pot fi inlaturate cu ajutorul unor masuri de ingrijire speciale. Uneori, in functie de intensitate si de alte simptome aditionale precum incontinenta urinara, amorteala extremitatilor, durere abdominala, durere toracica, dificultati respiratorii, dureri ale maxilarului etc., este necesar consultul medical de urgenta pentru ca acestea pot semnala existenta unor afectiuni mai grave.
Durerile in zona lombara pot aparea ca urmare a spasmelor musculare sau osteortritei, osteomielitei, osteoporozei, scoliozei, spondilitei, stenozei spinale sau chiar fracturii spinale, entorselor si luxatiilor.
Cauzele aparitiei acestor tipuri de dureri pot fi variate, de la leziunile sportive, la o postura inadecvata, artrita, traumatisme sau un efort muscular semnificativ. Cauzele durerilor cronice sunt mai greu de identificat si de tratat.
Exercitiile de intarire a musculaturii si stretchingul reprezinta metode eficiente de prevenire si ameliorare a durerilor de spate.
Durerile lombare joase sunt de cele mai multe ori cauzate de suprasolicitarea muschilor sau de spasmele musculare si pot fi ameliorate prin intermediul exercitiilor fizice. In cazul in care durerile se datoreaza unor probleme ale coloanei, este necesara consultarea unui medic cu privire la tipurile de exercitii permise.
Exista situatii in care durerile pot fi insotite de febra, de amorteala in zona inghinala, pierderea controlului vezicii sau intestinelor, slabiciune in picior sau de incapacitatea de a identifica o pozitie confortabila de sezut sau dormit pe parcursul episoadelor durerilor lombare.
In cele mai multe dintre situatii, odihna la pat pe o durata mare nu este benefica daca persoana afectata se confrunta cu dureri severe de spate. Este importanta evitarea ridicarii de greutati mari si efectuarea exercitiilor fizice care suprasolicita spatele, precum jogging-ul.
Daca durerea scade in intensitate, se poate incepe un program de exercitii usoare de stretching si intarire a musculaturii care sustine coloana.
Yoga este o alta modalitate de a scapa de durerile de spate lombare. Yoga are la baza anumite miscari ale corpului efectuate in intervale scurte de timp, ducand la relaxarea muschilor si extinde miscarea catre incheieturi, intarind musculatura.
Exercitiile de stretching si intarire a musculaturii, efectuate in mod regulat, previn aparitia durerilor de spate cauzate de suprasolicitarea muschilor si de intinderile musculare. Daca in timpul exercitiilor, pacientul resimte durere, se recomanda oprirea exercitiului si reluarea lenta a acestora dupa disparitia durerii.
Cele mai bune exercitii implica indoirea genunchilor, tinerea unui genunchi indoit la piept si mentinerea pozitiei timp de 5-10 secunde, alternand partile si repetand exercitiul de 5-10 ori pentru fiecare parte.
Un alt exercitiu recomandat consta in indoirea ambilor genunchi si mentinerea acestora indoiti in zona pieptului timp de 5-10 secunde, alternand la fel ca in cazul exercitiului anterior.
Un alt tip exercitiu util consta in indoirea genunchilor si lipirea zonei lombare inferioare de podea sau de pat si mentinerea acestei pozitii timp de 5-10 secunde, repetand procedura de 5-10 ori.