Scolioza este o afectiune care se manifesta prin devierea sau rasucirea in plan frontal a coloanei vertebrale. Apare fie la mijlocul spatelui, in zona coloanei toracice, fie in partea de jos a spatelui, in zona coloanei lombare. In cazul in care nu este tratata corespunzator, boala poate duce la aparitia unor complicatii grave sau la necesitatea interventiilor chirurgicale.

Persoanele care se confrunta cu scolioza prezinta riscuri derivate din istoricul familial, deplasarea anterioara a vertebrelor, lipsa sau scurtarea membrelor inferioare sau superioare, tulburari legate de dezvoltarea tisulara in uter. In general, sexul feminin este mai predispus la aparitia formelor severe ale bolii.

Scolioza poate fi structurata si nestructurata. Scolioza nestructurata se manifesta printr-o curbura a coloanei, fara rotatie si este reversibila, fiind cauzata de spasme musculare sau durere, inegalitatea membrelor inferioare sau cauze inflamatorii.

Scolioza structurata implica o curbura a coloanei cu rotatie si este ireversibila, avand cauze precum anomalii congenitale, afectiuni musculare, traumatisme, infectii sau tumori.

In cazul adultilor, scolioza poate fi determinata de modificarile coloanei cauzate de imbatranire. In cazul copiilor, coastele sunt de regula proeminente, un umar sau un sold putand parea mai inalt decat celalalt.

Daca afectiunea se agraveaza, vertebrele se rotesc spre interiorul inelului de curbura. Daca apar deformari grave ale coastelor, cantitatea de aer din plamani se poate diminua, ducand la aparitia insuficientei cardiace.

Diagnosticarea scoliozei

In diagnosticarea bolii se efectueaza atat examinarea fizica, cat si evaluarea istoricului familial, precum si o radiografie a coloanei pentru masurarea precisa a gradului de curbare, testul Risser care determina varsta scheletului osos si teste neurologice care ajuta la identificarea unor afectiuni asociate precum paralizia cerebrala sau distrofia musculara.

Metode de tratare a scoliozei

In functie de gradul de avansare a bolii, de riscul progresiei acesteia si de varsta pacientului, medicii recomanda tratamentul nechirurgical sau chirurgical.

Tratamentul nechirurgical presupune efectuarea unui consult periodic de cel putin doua ori pe an pentru evaluarea evolutiei curburii, utilizarea unui corset si efectuarea unor exercitii fizice corective.

Tratamentul chirurgical consta in aplicarea unor tehnici care sa impiedice evolutia bolii, fiind recomandat pentru scolioze cu mai mult de 40 de grade care prezinta un risc mare de agravare.

Daca afectiunea este insotita de dureri, se pot administra medicamente usoare care diminueaza durerile, insa nu au rolul de a vindeca.

O metoda revolutionara de tratare a scoliozei este metoda FED – fixare, elongare si derotare, care presupune fixarea pacientului intr-o postura care sa permita elongarea si derotarea coloanei vertebrale. Aparatul utilizat are un brat mecanic care exercita o anumita presiune asupra unor puncte de la nivelul coloanei vertebrale, ducand in timp la corectarea formei acesteia. Aparatul produce simultan derotarea coloanei vertebrale si elongarea musculaturii retractante, permitand revenirea coloanei intr-o pozitie normala. In cazul copiilor, metoda FED ajuta la corectarea coloanei in proportie de 80-90% datorita faptului ca oasele se afla in proces de dezvoltare. In cazul adultilor, gradul de corectare este de 30-40%.

Specialistii recomanda asocierea metodei FED cu exercitii de kinetoterapie si purtarea corsetului pentru a spori gradul de corectare. In cadrul exercitiilor de kinetoterapie, pacientii isi corecteaza postura coloanei vertebrale, isi imbunatatesc respiratia si isi relaxeaza musculatura.