Durerea de umar reprezinta una dintre tipurile frecvente de dureri cu o localizare musculo-scheletala. Umarul este format din articulatii, muschi si tendoane care au rolul de a asigura mobilitatea bratului. Cele mai frecvente probleme care apar in astfel de situatii sunt instabilitatea si compresia tendoanelor si a muschilor, cauzand aparitia durerilor temporare sau continue. Umerii sunt formati din trei oase: humerus sau osul bratului, omoplat sau scapula si clavicula.

In general, cele mai importante cauze ale aparitiei durerilor de umeri sunt inflamarea tendoanelor sau ruperea acestora, instabilitatea, artrita sau fractura la nivelul umarului. Exista si cazuri in care pot aparea tumori, infectii sau leziuni nervoase care genereaza dureri de umeri.

Inflamarea tendoanelor conduce la aparitia bursitei in cadrul careia bursele, cavitati mici umplute cu un lichid se inflameaza ca urmare a suprasolicitarii umarului. Bursele au rolul de a atenua frecarea dintre muschi si os.

Exista si cazuri in care se instaleaza tendinita ca urmare a inflamatiei tendonului din cauza suprasolicitarii. Tendonul este un fascicul fibros care face legatura intre muschi si os si care se inflameaza in timp daca umarul este suprasolicitat.

In urma unor lovituri puternice sau a unor modificari degenerative ale tendonului din cauza varstei poate aparea ruptura de tendoane. Rupturile pot fi partiale sau complete, in cazul rupturilor complete tendonul retractandu-se la distanta de insertia osoasa.

O alta afectiune este compresia subacromiala a tendoanelor care apare atunci cand partea superioara a omoplatului apasa pe tesuturile moi, iar atunci cand bratul este ridicat apare o compresie.

Instabilitatea apare ca urmare a luxatiei de umar. Aceasta poate surveni in urma unui traumatism puternic precum caderile violente in cot, ca urmare a folosirii excesive a umarului sau a unei hipermobilitati sau laxitatii ligamentare. Luxatia umarului poate fi partiala sau totala, producand intinderea ligamentelor, tendoanelor si muschilor care se pot rupe. O luxatie de umar predispune la aparitia altora, ducand in timp la instabilitatea umarului.

Artrita poate fi o alta cauza a aparitiei durerilor de umeri, cea mai frecventa forma fiind osteoartrita. Aceasta se manifesta prin durere, inflamatie, rigiditate si evolueaza lent, durerea agravandu-se in timp. Afectiunea poate aparea ca urmare a miscarilor efectuate in cadrul activitatilor sportive, a accidentelor sau a leziunilor cronice existente la nivelul umarului.

Fractura de umar afecteaza in general clavicula, humerusul sau osul bratului si omoplatul. Fracturile apar in cazul persoanelor in varsta ca urmare a caderilor accidentale, in cazul tinerilor putand aparea in urma unor accidente mai grave, precum cele rutiere sau sportive.

Diagnosticare

Diagnosticul afectiunilor se face in urma unor examinari medicale detaliate. Traumatismele la nivelul umerilor urmate de durere necesita consultatie urgenta la ortopedie in cadrul careia se vor urmari eventuale anomalii precum umflarea, deformarea, scaderea fortei musculare si gradul de mobilitate a umarului.

Radiografia ajuta la identificarea leziunilor osoase, iar rezonanta magnetica, nucleara si ecografia permit analiza detaliata a tesuturilor moi precum ligamentele, muschii si tendoanele.

Tomografia computerizata este necesara pentru a vedea in detaliu structurile osoase, in timp ce electromiografia permite evaluarea gradului de afectare nervoasa.

Exista situatii in care poate fi necesara artrograma, un tip de radiografie care se efectueaza in urma injectarii in articulatie a unei substante opace pentru a permite o vizualizare mai buna a articulatiei si a defectelor capsulare.

In anumite cazuri, medicii pot efectua artroscopie, o procedura chirurgicala prin care se insereaza o microcamera in articulatia umarului pentru a diagnostica leziuni neidentificate in cadrul celorlalte investigatii. Tot in cadrul artroscopiei, medicii pot remedia unele probleme aparute.

Tratament

In general, in cazul durerilor si afectiunilor umerilor, se recomanda repausul de la activitati de ordin sportiv sau de la cele care solicita umarul si efectuarea exercitiilor de kinetoterapie si fizioterapie care diminueaza durerea si redau mobilitatea.

Medicamentele care diminueaza inflamatia pot fi eficiente pentru a tine sub control durerile, iar in anumite situatii, medicii recomanda infiltratii locale cu substante anestezice si corticosteroizi care au rolul de a elimina durerea.

In cazul luxatiilor recurente care genereaza instabilitate de umar sau al unor rupturi de muschi este necesara interventia chirurgicala.