- today
- label Tratamente si dispozitive ortopedice
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 4504 vizualizari
Una dintre bauturile probiotice cu multiple beneficii asupra sanatatii este kombucha, o bautura dulce-acrisoara si usor acidulata obtinuta dintr-o infuzie de ceai verde sau negru indulcita cu zahar si fermentata cu ajutorul ciupercii kombucha, care reprezinta o colonie de organisme ce traiesc in simbioza.
Ciuperca provine din Asia de Este si este utilzata inca din Antichitate datorita efectelor deosebite asupra sanatatii. Kombucha ajuta la detoxifierea organismului si echilibrarea florei intestinale, crescand capacitatea organismului de a se autovindeca. Bautura creata cu ajutorul acestei ciuperci ajuta la diminuarea simptomelor unor boli precum reumatismul, arteroscleroza, diabetul, guta, angina, anxietatea si cancerul.
Bautura kombucha contine drojdie benefica, o bacterie benefica numita si acetobacter, acid gluconic care regleaza nivelul pH-ului, acid acetic cu rol antimicrobian si de reglare a zaharului din sange. Bautura are efecte analgezice, antiartritice, antispasmodice, antibacteriene si de protectie a ficatului.
Cum se prepara ceaiul kombucha
Pentru a obtine bautura kombucha, este nevoie de ciuperca kombucha, un recipient cu gura larga, apa plata, 70-100 mg de zahar per litru de apa, doua plicuri de ceai negru sau verde per litru de apa, o cana cu lichidul in care s-a dezvoltat ciuperca, o bucata de tifon si un elastic.
Se pregateste o infuzie de ceai concentrat, se iau 300-500 ml din apa in care s-a dezvoltat ciuperca, se dau in clocot si se infuzeaza plicurile de ceai timp de 10 minute, iar cand ceaiul este cald se dizvolva zaharul. Dupa ce se raceste, ceaiul concentrat se amesteca cu restul de apa si cu restul lichidului in care a stat ciuperca.
Intregul amestec se pune in borcan impreuna cu ciuperca, se acopera cu tifon si se fixeaza cu ajutorul elasticului, iar borcanul se depoziteaza intr-un loc ferit de razele soarelui. Ciuperca kombucha va trebui sa pluteasca in lichid, in caz contrar, inseamna ca aceasta nu mai traieste. Bautura poate fi consumata incepand cu ziua a cincea, dupa ce fermenteaza suficient.
Fermentarea se produce, de regula, intr-un interval cuprins intre 5 si 10 zile, in functie de temperatura. Temperatura optima este cuprinsa intre 24 si 30 de grade Celsius. Dupa acest interval, se recomanda reluarea procesului si mutarea ciupercii intr-un alt recipient cu amestecul de ceai si zahar. Puteti utiliza arome de fructe si condimente in functie de preferinte.
Mutarea ciupercii dintr-un recipient in altul trebuie sa fie facuta cu grija, cu ajutorul unei linguri de lemn sau direct cu mana, insa aveti grija sa fiti curati pe maini.
Imbutelierea bauturii in sticle favorizeaza continuarea fermentarii si acidularea bauturii din cauza lipsei oxigenului, de aceea se recomanda lasarea sticlelor la temperatura camerei timp de maximum doua zile si ulterior depozitarea ei in frigider pentru a incetini procesul de fermentare. Aveti grija sa nu lasati bautura inchisa ermetic foarte mult timp pentru ca sticlele pot exploda din cauza fermentatiei.
Pentru inceput, se recomanda consumul unei cantitati mici de kombucha, de aproximativ 100 ml pe zi, pentru a observa efectele acesteia asupra organismului. In unele cazuri, poate crea senzatia de rau. In plus, este contraindicata persoanelor care au intoleranta la gluten din cauza continutului de drojdie.