Durerile de umar apar frecvent din cauza unor probleme la nivelul umarului sau a afectarii altor structuri precum diafragma, inima sau gatul.

Umarul este format din humerus, cavitatea glenoida, omoplat, acromion, clavicula si tesuturile moi si contine articulatiile: sternoclaviculara, acromioclaviculara si glenohumerala, cea din urma fiind dislocata cel mai frecvent.

Conform statisticilor, durerile de umar reprezinta a treia cauza in randul celor mai frecvente dureri intalnite in cadrul consultatiilor musculo-scheletice.

Factorii care favorizeaza aparitia durerilor de umar sunt cei care tin de ocupatie si implica miscarile repetitive si expunerea la vibratii, factorii psihosociali care includ stresul si presiunea la locul de munca, anumite sporturi care includ aruncari si miscari repetitive ale bratului, rugby si inot.

Sindromul de impingement, prezent sub 4 forme - primar, secundar, intern si subcoracoid, duce la afectarea muschiului coafa rotatorilor si se poate trata, in functie de grad, cu antiinflamatoare nesteroidiene, fizioterapie sau prin interventie chirurgicala.

Capsulita adeziva, numita si umar inghetat, apare intre 40 si 65 de ani si afecteaza rotatia externa a umarului, provocand dureri articulare si limitand gradul de mobilitate a umarului. Apare in general la bolnavii de diabet zaharat sau dupa imobilizare prelungita. Simptome similare apar si in cazul osteoartritei, intalnita preponderent la persoanele peste 60 de ani.

Afectiunile coloanei cervicale pot genera dureri la nivelul umerilor, pe partea inferioara a cefei si pe partea superioara a bratului. Se pot manifesta si prin parestezii la nivelul membrelor superioare sau limitari ale mobilitatii umarului si gatului.

Exista si o serie de tulburari acromio-claviculare care pot aparea ca urmare a unor traumatisme sau a osteoartritei.

Diagnosticare

Pentru identificarea exacta a cauzelor, medicii investigheaza gatul, axila, peretele toracic, coloana cervicala, umarul si temperatura locala a acestuia. Testele de sange si evaluarea radiologica, prin ecografie sau RMN sunt necesare in cazurile mai grave.

Tratament

Ameliorarea sau stoparea durerilor de umar depinde in mod direct de factori precum varsta, gen si intensitatea si durata simptomelor. In general, in functie de severitate, recuperarea se realizeaza in intervale ce variaza de la o luna la 1 an si jumatate.

In cazul persoanelor care se confrunta cu dureri de umar, in functie de cauze, se recomanda odihna, medicamente care diminueaza durerile si precautie in interactiunea cu factorii care pot agrava simptomele. In cazurile severe, se poate apela la chirurgie. Fizioterapia poate ajuta la ameliorarea durerilor de umar daca acestea sunt provocate de inflamatii sau artroza.