- today
- label Tratamente si dispozitive ortopedice
- favorite 1 like-uri
- remove_red_eye 22491 vizualizari
Ingrijirea bolnavului imobilizati la pat necesita o preocupare continua din partea asistentilor medicali, din partea familiei sau a altor persoane care au sarcina de a-l ingriji. Imobilizarea poate fi cauzata de mai multi factori: afectiuni grave precum bolnavi paralizati, astenici, cu leziuni ale membrelor inferioare, sau poate fi recomandata ca metoda terapeutica pentru diferite traumatisme si boli organice sau functionale.
Ingrijirea bolnavilor imobilizati la pat incepe cu crearea conditiilor optime de confort, precum: asigurarea unui pat medical corespunzator afectiunii, saltea antiescare, antidecubit, care sa evite presiunea si macerarea zonelor de contact, dispozitive ortopedice ajutatoare pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor imobilizate. Apoi trebuie realizata o igiena generala si corporala adecvata, trebuie asigurata o alimentatie echilibrata, prevenirea escarelor si a altor complicatii, precum si supravegherea starii generale a bolnavilor.
Asigurarea conditiilor optime de confort este extrem de importanta deoarece persoanele imobilizate la pat au nevoie de sprijin, precum si de dispozitive medicale care sa ofere ajutor si independenta atat persoanelor imobilizate cat si persoanei care ii insoteste si ii ajuta in activitatile de zi cu zi.
Pat medical si saltea ortopedica
Asigurarea unui pat medical imbunatateste considerabil viata persoanelor imobilizate la pat. Un pat medical impreuna cu o saltea ortopedica ajuta foarte mult in procesul de ingrijire si de recuperare a bolnavului. Acest tip de pat este prevazut cu niste functii speciale care permit utilizatorului sa poata face anumite activitati precum: sa citeasca o carte, sa se uite la televizor, sa manance, si multe altele. Patul nu va fi asezat nicioadata sub fereastra sau prea aproape de usa deoarece bolnavul nu ar putea fi protejat impotriva curentilor de aer.
Patul medical este foarte util persoanelor care au suferit paralizii totale sau partiale, deoarece imbunatateste circulatia sangelui, activitatea renala, reduce calcifierea articulatiilor si spasmele musculare. Salteaua medicala asigura protectie la incontinenta urinara, foarte des intalnita la pacientii imobilizati.
Produsele antiescare
Produsele antiescare confectionate din materiale speciale care sa impiedice frecarea si sa reduca presiunea exercitata asupra pielii sunt foarte importante in ingrijirea bolnavilor care nu se por deplasa, deoarece acestia prezinta risc crescut de aparitie a escarelor. Saltele alternante, precum si pernele antiescare pot constitui un ajutor pretios in evitarea escarelor.
Alte masuri suplimentare de protectie impotriva escarelor sunt: folosirea lenjeriei de bumbac peste saltea, evitarea umezelii prelungite pe pielea pacientului, folosirea hainelor de bumbac, fara cute, cusaturi groase, repozitionarea pacientului la 1-2 ore daca starea de sanatate permite acest lucru, toaletarea periodica a pacientului.
Este foarte important sa se aplice toate mijloacele de prevenire a escarelor iar persoana care se ocupa de ingrijirea pacientului imobilizat la pat sa verifice mereu zonele expuse la escare.
Dispozitivele ortopedice ajutatoare pentru baie
Dispozitivele ortopedice ajutatoare, precum si dispozitivele de baie au rolul de a asigura confort, siguranta si independenta, usurandu-i utilizatorului viata si activitatile zilnice.Inaltatorul pentru perna, manerul pentru ridicarea din pat sunt doar cateva din produsele ortopedice care contribuie la un confort sporit asigurat pacientului.
Dintre masurile de igiena generala si corporala fac parte: aersisirea salonului, curatarea asternuturilor si a lenjeriei de corp, schimbarea ori de cate ori bolnavul s-a murdarit, toaletarea frecventa. Alimentarea bolnavilor trebuie sa se faca la pat, asigurandu-i-se acestuia o pozitie cat mai comoda. O alimentatie corecta si echilibrata este foarte importanta in ingrijirea la domiciliu a persoanelor imobilizate la pat.
Ingrijirea bolnavului imobilizat la pat trebuie sa se faca cat mai atent, tinandu-se seama de starea lor de sanatate. Daca pacientul va primi atentie si va fi inconjurat de persoane care au grija de el, va putea suporta mai usor starea de imobilizare.