Ce este gonartroza?

Gonartroza este o afectiune degenerativa a articulatiei, care se intalneste de regula la persoanele varstnice. Boala este o consecinta a uzurii cartilajelor care isi pierd elasticitatea si rezistenta la socurile mecanice din timpul mersului.

genunchi sanatos vs genunchi cu artroza                                                                   Sursa: http://www.doctorortoped.ro

Gonartroza simptome

Principalele simptome ale gonartrozei sunt: durerea provocata de miscare (in stare avansata apare si la repaus), durerea se agraveaza la schimbarea vremii, rigiditatea si umflarea genuchiului ceea ce conduce la mobilitate redusa, mersul este schiopatat, mersul trosneste la miscarile de indoire, indreptare. Durerea este uneori descrisa ca o senzatie de arsura locala, de asemenea pacientul mai poate acuza tumefactia genunchilor, modificarea temperaturii cutanate locale, aparitia crepitatiilor.

Gonartroza cauze

 Printrele cauzele gonartrozei se numara varsta, obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburari hormonale, afectiuni congenitale. Principalul factor de risc este insa varsta, persoanele peste 40 de ani fiind mai predispose acestei afectiuni.

Gonartroza este cea mai frecventa afectiune la nivelul articulatiei genunchiului, care are ca rezultat deteriorarea acesteia, producandu-se o uzura la nivelul cartilajului articular. Articulatia genunchiului isi pierde astfel flexibilitatea, intervenind durerea.

gonartrozaSursa: http://www.doctorortoped.ro

Tratament gonartroza

Pacientul cu gonartroza trebuie evaluat de catre un medic ortoped care va institui un tratament corect. Scopul unui tratament gonartroza este acela de a reduce sau elimina durerea si de a reduce si celelalte simptome, precum si de a imbunatati calitatea vietii pacientului.

In stadia usoare, gonartroza este tratata nechirurgical. Tratamentul implica schimbarea stilului de viata, pierderea in greutate, adoptarea unui program de exercitii fizice, folosirea dispozitivelor ajutatoare de mers si tratamentul medicamentos prescris de medical specialist.

Conf. dr. Radu Radulescu - Sef Sectie Ortopedie Traumatologie - Spitalul Universitar Bucuresti vorbeste si va prezinta in amanunt acest subiect si anume: "Gonartroza - diagnostic, tratament si recuperare medicala". Vezi aici video.

Schimbarea stilului de viata si exercitiile fizice contribuie foarte mult la scaderea durerii si la cresterea mobilitatii genunchiului. Folosirea unui baston sau a unei orteze speciale de genunchi pot fi de mare ajutor. Bastonul poate fi folosit pentru a pune mai putina greutate pe genunchiului afectat.

Bastonul este printre cele mai simple dispozitive de mers ce pot fi utilizate temporar sau permanent in acest tip de afectiune. Un baston ortopedic performant este reglabil pe inaltime, este pliabil pentru a fi depozitat intr-un spatiu cat mai mic. Bastoanele moderne sunt dotate cu amortizoare din cauciuc solid, care elimina riscul alunecarii pe suprafete umede.

baston ortopedic

Bastoanele medicale pot fi folosite cu mana stanga sau cu mana dreapta in functie de membrul inferior afectat. Bastonul se aseaza pe sol pe aceeasi linie cu piciorul afectat. Bastonul asigura sprijin pentru articulatia coxofemurala si genunchi. Un bun sprijin pe baston preia aproximativ 25-30% din greutatea corporala.

Bastoanele sunt articole ortopedice care ofera sprijin, siguranta si independenta persoanelor cu gonartroza. Cu ajutorul unui baston medica, acestea vor avea mai multa libertate, putand sa se deplaseze singure la cumparaturi, plimbare sau serviciu.

Deoarece gonartroza este o boala atat de frecventa in randul persoanelor varstnice, folosirea unui dispozitiv ortopedic de mers este necesar pentru a le usura viata. Ortezaeste de asemenea folositoare in cazul gonartrozei, actionand prin redistributia fortelor de greutate ce actioneaza asupra genunchiului, cu protejarea cartilajului articular defect.

Folosirea dispozitivelor ortopedice de mers contribuie la scaderea durerii si la posibilitatea parcurgerii unei distante mai lungi pe jos. Echipamente Ortopedice este un magazin online care va ofera bastoane confectionate din materiale foarte rezistente si de o calitate superioara, precum si orteze speciale pentru genunchi.