Sindromul picioarelor nelinistite, numit sindromul Ekbom reprezinta o afectiune frecventa, cu impact asupra miscarii si somnului. Persoanele afectate de acest sindrom se confrunta cu o senzatie neplacuta la nivelul picioarelor caracterizata prin tendinta de a le misca. Sindromul a fost descoperit in secolul al XVII-lea de catre neurologul suedez Karl-Axel Ekbom.

Printre simptomele sindromului se regasesc nevoia de a misca picioarele, o senzatie inconfortabila la nivelul membrelor inferioare, tulburari ale somnului si tulburari de adormire, miscari periodice, involuntare, spasmodice ale membrelor inferioare care apar noaptea.

Deseori, senzatia inconfortabila care determina nevoia de a misca picioarele este asemanata unei senzatii de curent electric sau mancarime la nivelul sistemului osos si apare in repaus, in pozitia culcat sau in sezut sau chiar in timpul somnului, fiind eliminata prin miscare.

Miscarea aparuta in timpul somnului este numita si Disfunctia de Miscare Periodica a Picioarelor, caracterizata prin miscarea involuntara, spasmodica a membrelor inferioare.

Senzatia de disconfort este in general declansata de inactivitate si poate fi imbunatatita prin miscare, simptomele agravandu-se seara si putand genera tulburari ale somnului.

In anumite cazuri, simptomele pot aparea ocazional, generand o tulburare usoara a somnului si stres moderat. Daca sindromul are o manifestare severa, simptomele apar de mai mult de doua ori pe saptamana, perturband somnul si creand o senzatie de oboseala pe parcursul zilei.

Cauzele acestui sindrom nu sunt cunoscute, ele putand aparea ca urmare a unui dezechilibru de dopamina la nivel cerebral. Dopamina se secreta in mod natural si asigura coordonarea miscarilor, nivelul sanguin al acesteia scazand seara. De asemenea, deficienta de fier poate influenta productia de dopamina.

Pentru ameliorarea sindromului se recomanda evitarea tutunului, alcoolului si cafelei, efectuarea regulata de exercitii fizice in timpul zilei, crearea unui program regulat de somn, fara perioade de odihna ziua sau inainte de a merge la somn. Totodata, este importanta evitarea medicamentelor care declanseaza sau agraveaza simptomele sindromului. Baile calde seara sau masarea picioarelor si aplicarea de comprese calde si reci pot fi de folos pentru diminuarea simptomelor.

Daca simptomele sunt severe, medicii recomanda tratament medicamentos cu medicamente similare celor folosite pentru tratarea bolii Parkinson, precum ropinirol si pramipexole care ajuta la cresterea nivelului dopaminei.