Greutatea excesiva este inamicul starii de sanatate a intregului organism, avand repercusiuni asupra inimii, sistemului osos si articular si a functionarii corecte la nivelul mai multor organe.

Supraponderabilitatea realizeaza o presiune asupra sistemului articular si osos, conducand, in cele din urma, la functionarea incorecta a acestuia si la aparitia afectiunilor. De aceea, de cele mai multe ori persoanelor supraponderale li se recomanda sa slabeasca. Programele pentru slabire sau dietele nu au insa mereu efectele asteptate, in unele situatii greutatea ajungand sa fie mai mare decat cea optima. Scaderea brusca si accelerata a greutatii creeaza un metabolism bazal ca raspuns compensator la diminuarea resurselor energetice si a aparitiei senzatiei de foame. O scadere brusca a greutatii poate determina o diminuare a metabolismului cu pana la 40% in 6 luni.

Diminuarea masei musculare reprezinta o alta consecinta a scaderii masive in greutate, scazand cu pana la 25% din totalul masei corporale pierdute. Metabolismul devine ineficient cand apar reduceri ale stratului de muschi. In timpul dietelor se recomanda realizarea de exercitii fizice pentru a preveni pierderea musculara si pentru a asigura tonifierea. Specialistii mai recomanda exercitii de aerobic si de forta.

Metabolismul difera de la o persoana la alta si in functie de structura genetica a fiecarui individ. Daca aportul caloric este mai mare decat consumul, greutatea corporala se va afla in crestere. Exercitiile fizice trebuie combinate cu o alimentatie sanatoasa si bine dozata, astfel incat, pe tot parcursul curei, aportul caloric sa fie mai mic decat consumul caloric. Se recomanda efectuarea de exercitii fizice pentru a mentine o greutate corporala optima.

Afectiuni precum hipotiroidismul care consta in secretia inadecvata de hormoni tiroidieni, hipercorticismul care implica secretia crescuta de hormoni la nivelul glandei suprarenale reprezinta principalele afectiuni care conduc la forme de obezitate greu de controlat. Obezitatea mai poate fi determinata de sarcina, menopauza, sindromul ovarelor polichistice, administrarea de medicamente antidepresive sau renuntarea la fumat.

Mentinerea unei greutati normale se realizeaza prin continuarea programului de exercitii fizice combinate cu o alimentatie sanatoasa, bine dozata. Numarul caloriilor zilnice se recomanda sa fie calculat in functie de activitatile cotidiene, iar exercitiile fizice trebuie sa fie efectuate in mod constant.