Alimentatia are un rol important pentru mentinerea sanatatii oaselor si pentru prevenirea aparitiei bolilor de oase. Daca optam zilnic pentru alimente cu impact negativ asupra sanatatii oaselor, vom observa o degenerare a starii de sanatate, atat la nivel general, cat si la nivelul sistemului osos.

Cafeaua, consumata in exces diminueaza capacitatea organismului de a absorbi calciul. De aceea, nu este recomandat consumul a mai mult de trei cesti pe zi.

In plus, trebuie sa tineti cont daca veti consuma alte bauturi sau veti lua medicamente care contin cafeina, precum analgezicele sau medicamentele destinate combaterii alergiilor. Daca consumati cafea zilnic, este recomandabil sa va asigurati ca includeti in alimentatia zilnica si produse care contin calciu.

Sarea si produsele alimentare care contin cantitati ridicate de sodiu conduc la diminuarea densitatii osoase. Alimentele procesate si cele conservate contin, de obicei un procent ridicat de sodiu, de aceea e indicat sa reduceti consumul acestora.  Puteti folosi ierburi aromatice, in locul unei cantitati mai mari de sare pentru a intensifica aroma preparatelor.

Cerealele integrale din grau diminueaza absorbtia calciului din alimentele care sunt consumate in acelasi timp. Specialistii recomanda consumul de cereale integrale din grau cu doua ore inainte de administrarea suplimentelor cu calciu sau magneziu.

Bauturile acidulate contin acid fosforic si pot spori riscul de fracturi daca sunt consumate in exces. Specialistii spun ca fosforul din aceste bauturi creeaza un mediu acid care elimina calciul din oase. Excesul de fosfor din organism conduce la eliminarea calciului si a magneziului.

Dietele bogate in proteine animale conduc la pierderea calciului din rinichi. De aceea, este bine sa limitati consumul de carne si sa aveti grija ca proteinele sa reprezinte doar o treime din cantitatea de mancare consumata la o masa, iar carbohidratii sanatosi din orez brun sau legume sa reprezinte doua treimi.

Consumul de fasole si mazare in mod frecvent si excesiv poate afecta capacitatea organismului de a absorbi calciul. Fitatii din leguminoase au acest rol de blocare a absorbtiei calciului si a altor minerale. Se recomanda sa inmuiati fasolea sau mazarea in apa timp de cateva ore inainte de a le prepara. Daca luati suplimente cu calciu, e bine sa asteptati cateva ore dupa o masa care a continut leguminoase.

Consumul moderat de alcool poate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, insa daca depasiti trei bauturi pe zi, acestea pot deveni toxice pentru organism. Cantitatile semnificative de alcool diminueaza formarea tesutului osos si altereaza metabolizarea vitaminei D si a calciului.

Pentru a preveni aparitia bolilor de oase si diminuarea masei osoase, e recomandat sa consumati fructe si legume zilnic si sa limitati consumul de alimente care impiedica absorbtia calciului sau a magneziului.