Monturile, numite si hallus valgus, se dezvolta cu precadere in copilarie sau in adolescenta sau chiar in perioada de dinaintea instalarii menopauzei, intre 40 si 50 de ani, cauzele lor fiind necunoscute.

Exista o serie de factori care pot favoriza aparitia lor, precum laxitatea ligamentara particulara - accentuata la femei in perioadele in care nivelul hormonilor se schimba - pubertate, sarcina, menopauza, statul in picioare pentru perioade lungi, mersul pe distante lungi, sporturile solicitante, incaltamintea inadecvata (stramta), obezitatea, afectiunile inflamatorii (poliatrita reumatoida, afectiuni reumatologice) sau anumite tipuri de conformatii ale picioarelor - anomalii de lungime, inclinatie, rotatie ale oaselor, tendon calcanean scurt, coalitii tarsiene, absenta congenitala a unor degete, anomalii de rotatie sau lungime ale membrului pelvin.

Diagnosticarea se face pe baza examinarii directe si a radiografiei. Aceasta din urma este necesara pentru situatiile in care se intervine chirurgical.

Exista metode moderne, minim invazive prin care se repozitioneaza degetul mare de la picior. Primul os metatarsian se muta utilizand suruburi speciale din titan pentru a accelera consolidarea. In general, se opereaza si ligamentele din jurul oaselor pentru a reface forma initiala a piciorului. Interventia dureaza intre 40 si 90 de minute, in functie de gravitate.

Perioada de recuperare dureaza intre 6 si 12 saptamani, activitatile cotidiene putand fi reluate dupa 3 luni sau mai mult. Recuperarea este, de obicei, simpla si presupune parcurgerea progresiva a distantelor si evitarea eforturilor considerabile.

In cazul in care monturile nu sunt operate, piciorul se deformeaza progresiv, montul se accentueaza, iar osul metatarsian se deplaseaza catre interiorul piciorului. Pot aparea dureri plantare insotite de bataturi, numite hiper-keratoze plantare de protectie la nivelul ante-piciorului. Totodata, degetele laterale se deformeaza, afectand intregul ante-picior, iar durerile devin permanente, ingreunand incaltatul si mersul si favorizand aparitia inflamatiilor locale si a infectiilor articulare.

Exista si o serie de tehnici chirurgicale care vizeaza strict remedierea aspectului estetic al piciorului, insa acestea nu remediaza problema, ci o accentueaza. Printre ele se regasesc metoda Shede care presupune taierea unui segment de os, metoda Keller care implica amputarea unei bucati din primul os al degetului mare, metoda Mayo prin care se amputeaza capul primului os metatarsian si metoda Lelievre care implica amputarea capetelor mai multor oase metatarsiene.

Tratamentul nechirurgical implica evitarea statului in picioare pe durate mari si inlocuirea joggingului cu inotul sau cu alte sporturi care nu afecteaza articulatiile labei piciorului. Se mai recomanda incaltamintea adecvata, comoda, suficient de larga pentru a nu exercita presiune asupra zonei afectate.

Totodata, mentinerea unei greutati normale si adoptarea unei diete potrivite sunt esentiale. Miscarea excesiva trebuie evitata pentru ca agraveaza bataturile.

In cazul in care exista anumite afectiuni care au determinat aparitia monturilor, precum obezitatea, diabetul, boala neurologica centrala sau periferica, poliartrita reumatoida, guta, se recomanda mentinerea acestora sub control. Pentru diminuarea durerilor, se recomanda medicamentele antialgice si antiinflamatoare.