Durerile articulare sunt unele dintre cele mai intalnite simptome in randul populatiei, insa cauzele si intensitatea lor variaza foarte mult, la fel ca si efectele acestora asupra calitatii vietii.

Cele mai frecvente cauze sunt: bursita, artrita reumatoida juvenila, osteoartrita, osteomalacia, osteomielita, artrita reactiva, poliartrita reumatoida, artrita septica, fractura de os, dislocarea de articulatie, entorsele, tendinita, spondilita anchilozanta, necroza avasculara, fibromialgia, guta, tulburarile tiroidiene de tipul hipotiroidismului, rahitismului, sarcoidoza, hemocromatoza, cancerul osos, sindromul durerii regionale complexe, leucemia, lupusul, boala Lyme, boala Paget etc.

Alte afectiuni care au impact la nivelul articulatiilor sunt artritele reactive care se manifesta prin dureri articulare generate de afectiuni diferite, precum si unele boli digestive de tipul enterocolitelor infectioase, ileitelor regionale sau colitelor ulceroase, dar si infectiile cu chlamidia care predispun la aparitia sindromului Reiter manifestat prin tumefactii si dureri ale articulatiilor daca nu sunt tratate corespunzator. O alta categorie care se manifesta prin aparitia durerilor articulare o reprezinta bolile autoimune, psoriazisul si sindromul Behcet.

Cauzele cele mai des intalnite sunt insa artrita, manifestata prin inflamatia articulatiilor insotita de dureri locale, leziunile locale precum fracturile, dislocarile, rupturile de tendoane sau cartilagii, loviturile, dar si infectiile de tip viral sau bacterian care se raspandesc in tot corpul si afecteaza articulatiile. Excesul de greutate este un alt factor declansator al durerilor articulare.

Una dintre cele mai raspandite idei legate de durerile articulare coreleaza aceste simptome cu schimbarea vremii, in special in cazul persoanelor varstnice. Specialistii de la Departamentul de Psihiatrie si Anestezie al Harvard au studiat aceste aspecte pentru a determina impactul conditiilor meteorologice asupra pacientilor care sufera de dureri articulare cronice. In cadrul studiului, doua treimi din numarul total de pacienti analizati au precizat sa durerile articulare li se accentueaza inainte de producerea schimbarilor meteorologice.

Explicatia gasita de catre specialisti rezida in faptul ca oamenii sufera din cauza modificarilor de presiune atmosferica, atunci cand presiunea se modifica si se afla in crestere, creste si presiunea resimtita la nivelul oaselor si articulatiilor, ingreunand atingerea gradului de relaxare obisnuit al articulatiilor si accentuand durerile.