Afectiunile oaselor si articulatiilor pot fi determinate de purtarea unor incaltari inadecvate pe termen lung. Pantofii cu toc purtati zilnic, de dimineata pana seara pot duce la instalarea unor afectiuni precum fasciita plantara sau tendonita.

Tocurile inalte sunt inamicii coloanei vertebrale, ai circulatiei sangelui si oxigenarii pielii, ducand inclusiv la aparitia celulitei, in special daca incaltarile sunt ascutite sau stramte.

Fasciita plantara

Fasciita plantara reprezinta o inflamatie la locul de fixare a fasciei la osul calcaiului care conduce la o sensibilitate sporita si durere in zona calcaiului. Simptomele se manifesta pregnant dimineata, la primii pasi si incep sa se diminueze odata cu reinceperea activitatii zilnice si reapar de fiecare data cand perioada de odihna s-a incheiat si efortul a fost reluat.  

Problema poate fi corectata prin purtarea unei talonete si administrarea de medicamente antiinflamatorii, dar si prin infiltratii cu corticosteroizi, masaj cu gheata sau exercitii de stretching pentru gambe si laba piciorului.

Tendonita

O alta afectiune este tendonita care se manifesta prin scurtarea unui tendon in momentul in care piciorul sta intr-o pozitie inadecvata pentru o perioada mare de timp.

Alte simptome si probleme

O incaltaminte incomoda pentru picioare poate cauza si alte efecte neplacute precum monturi, bataturi, umflaturi, unghii incarnate, senzatia de furnicaturi in picioare si chiar entorse sau luxatii.

Remedii

Exercitiile de yoga sau de stretching ajuta la intinderea si detensionarea muschilor de la picioare.

Baile fierbinti la picioare cu saruri de baie si masajul talpilor si al gambelor cu geluri racoritoare ajuta la ameliorarea circulatiei sanguine si la relaxarea musculaturii.

Femeile care au piciorul lat ar trebui sa evite pantofii cu toc cui si varf ascutit pentru ca isi pot deforma mersul si se pot confrunta cu probleme ale oaselor.

De asemenea, pentru a evita aparitia unor senzatii neplacute la nivelul picioarelor, se recomanda atat alegerea unor incaltari comode, cat si a unor masuri adecvate pentru a permit piciorului sa stea cat mai comod si relaxat pe durata intregii zile.

In situatiile in care este necesara purtarea incaltarilor cu toc, se recomanda aplicarea de pernute din silicon care absorb socurile si impiedica alunecarea piciorului spre varf.

Cea mai buna metoda de prevenire a problemelor este sa optam pentru incaltari care se potrivesc anatomiei piciorului, cu un calapod potrivit, pentru ca piciorul sa se simta comod la fiecare purtare, indiferent de durata si frecventa.