Cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor

La nivelul picioarelor pot aparea dureri, inflamatii, afectiuni acute sau adiacente precum fractura, entorsa gleznei, durerea de calcai, monturile si altele.

Monturile reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul femeilor, iar, daca evolueaza, devin inestetice si dureroase, putand ajunge la corectare prin interventie chirurgicala.

Monturile implica devierea spre exterior a degetului mare de la picior, creand un aspect inestetic, de picior deformat. Degetul mare este deviat spre interior, iar in zona articulatiei sale apare o proeminenta osoasa reprezentata de mont.

Durerile de calcai afecteaza piciorul si glezna. Unele sporturi practicate pe suprafete dure sau incaltamintea cu talpa tare pot favoriza aparitia durerilor de calcai. Sprijinirea continua pe calcaiul dureros poate agrava afectiunea, transformand-o intr-o problema cronica.

Entorsa de glezna este intalnita frecvent in timpul efectuarii unor activitati fizice variate sau a calcarii pe o suprafata neregulata. Se manifesta prin inflamatie si durere care dureaza cateva zile. In functie de gravitate, se poate opta pentru imobilizarea in ghips sau orteze.

Fractura de glezna apare din cauza ruperii unui os sau a mai multor oase care disloca glezna. Unele fracturi de glezna sunt asociate cu leziuni ale ligamentelor care mentin oasele si articulatiile in pozitii corecte. De cele mai multe ori, apar ca urmare a rasucirii sau rotirii gleznei si a impiedicarii sau caderii. Exista si situatii in care apar din cauza accidentelor rutiere.

Cum alegem incaltamintea potrivita

Specialistii recomanda alegerea incaltamintei potrivite, in functie de cum vine pe picior si de marimea interioara. In alegerea incaltarilor, este bine sa tineti cont de forma piciorului si sa evitati varfurile ascutite.

Alegeti incaltari care sunt comode pe durata intregii zile. Seara, picioarele au tendinta de a se umfla, de aceea este cel mai bine sa alegeti incaltamintea astfel incat sa fie comoda si cand picioarele sunt umflate.

Evitati incaltarile care fac piciorul sa alunece intr-o parte sau alta pentru ca acestea favorizeaza aparitia entorselor sau a luxatiilor de glezna. Totodata, acest tip de incaltaminte duce la aparitia fasciitei plantare.

Pantofii si sandalele cu toc inalt afecteaza sistemul muscular, pe cel osos si implicit coloana vertebrala. Tocurile inalte obosesc muschii care se contracta continuu, ducand la aparitia afectiunii numite tendonul lui Achile. Acest tip de incaltaminte afecteaza oasele genunchilor, ale gleznelor, soldului si coloanal vertebrala asupra careia este exercitata o presiune mare.

Pantofii mai mici sau mai stramti favorizeaza aparitia bataturilor si a ranilor, precum si intarirea si ingrosarea pielii. Pe de alta parte, incaltarile prea largi provoaca bataturi in zona in care pantoful se freaca de piele si pot duce la aparitia unor afectiuni musculare.

Nici incaltamintea cu talpa plata nu este buna pentru ca favorizeaza afectiuni la nivelul gleznelor si al calcaiului. Balerinii reprezinta unul dintre tipurile de incaltari care trebuie evitat din cauza ca nu asigura un suport corect talpii si transfera toate socurile catre coloana vertebrala, ducand in timp la aparitia durerilor.

Cele mai bune incaltari, recomandate de specialisti, sunt cele care au un toc intre 3 si 4 centimetri.