Chiropractica, desi un domeniu destul de nou in Romania, a inregistrat rezultate notabile in tari din Europa de Vest sau SUA, unde a aparut in urma cu cateva zeci de ani. Chiropractica are la baza proceduri specifice de manipulare usoara a coloanei vertebrale cu scopul de a reda mobilitatea si de a imbunatati anumite functii ale organismului, ajutand la ameliorarea durerilor generate de functionarea incorecta a nervilor.

Creierul si maduva spinarii creeaza sistemul nervos central care coordoneaza functiile organismului. Coloana vertebrala este formata din 24 de vertebre, care sunt separate de cate un disc care absoarbe socurile. Cu ajutorul coloanei vertebrale, este posibila deplasarea, aplecarea si indoirea trunchiului fara a afecta nervii. In cazul in care coloana nu se mai poate misca liber, exista posibilitatea ca doua sau mai multe vertebre sa nu-si mai pastreze pozitia normala sau sa nu se mai poata misca normal din cauza unei subluxatii. In astfel de cazuri, fluxul nervos este intrerupt, iar comunicarea dintre creier si restul corpului este afectata.

Cum functioneaza chiropractica

In cadrul sedintelor de chiropractica, se localizeaza si se corecteaza subluxatiile vertebrale, fiind redata mobilitatea zonei respective, restabilindu-se nivelul optim al fluxului nervos si reluandu-se comunicarea dintre creier si corp. Aceasta abordare vizeaza actionarea asupra problemei si, totodata, eliminarea simptomelor.

La nivelul coloanei vertebrale, pot exista subluxatii fara a fi insotite de durere daca semnalele nervoase ajung in proportie de aproximativ 50%. Totodata, in cazul subluxatiilor, tesuturile din zona degenereaza in timp, procesul fiind cunoscut sub numele de degenerare spinala.

Cand semnalele trimise catre nervi au intreruperi, apar anumite simptome care semnaleaza existenta problemelor.

Zona cervicala

In cazul interferentelor din zona cervicala apar migrenele, probleme la nivelul sinusurilor, eczemele, tusea cronica, rinita alergica si scaderea imunitatii.

Zona toracica

Problemele din zona toracica favorizeaza aparitia astmului, bronsitei, pneumoniei, indigestiei, ulcerului, gastritei, oboselii cronice si a problemelor inimii, vezicii biliare, ficatului, rinichilor.

Zona lombara

Problemele la nivel lombar favorizeaza problemele menstruale, durerile de spate, constipatia si probleme la nivel circulatiei sanguine.

Cum apar subluxatiile

Subluxatiile apar ca urmare a efectuarii unor miscari nefiresti, in cazul femeilor insarcinate, al persoanelor care ridica greutati mari, dar si ca urmare a unor accidente sau cazaturi. Mai pot aparea si la persoanele care stau foarte mult timp pe scaun sau care adopta pozitii defectuoase ziua sau in timpul somnului.

Chiropractica da rezultate si in cazul persoanelor care au probleme congenitale ale coloanei vertebrale, precum si al celor care sufera de dureri cronice ale coloanei.