Afectiunile locomotorii temporare sau permanente pot impune necesitatea utilizarii unor dispozitive ortopedice speciale precum cadrele de mers. Acestea confera utilizatorilor posibilitatea de mentinere sau recuperare progresiva a mersului, in mod individual, fara a fi nevoie de prezenta permanenta a unei alte persoane.

Deficientele moderat-severe necesita folosirea unor cadre de mers clasice, in timp ce deficientele severe pot necesita cadrele de mers cu roti, iar afectarea functiilor mainii sau pumnului impune folosirea unui cadru de mers cu platforma.

Echipamente Ortopedice comercializeaza o gama variata de cadre de mers, fixe si mobile, destinate utilizatorilor cu probleme de deplasare.

Un cadru de mers este creat din 4 stalpi verticali uniti prin bare orizontale cu manere adaptate pentru ca utilizatorul sa poata prinde dispozitivul. Utilizatorul este sustinut bilateral pentru a avea stabilitate, insa este necesara forta in maini pentru a se putea deplasa.

Cadrele mobile sunt prevazute cu roti la stalpii anteriori pentru a permite inaintarea prin impingere, fara ridicarea cadrului. Contactul permanent cu solul confera siguranta in deplasare si scade riscul de pierdere a controlului. Pot fi folosite si ca dispozitive fixe, blocandu-se si devenind rigide, caz in care inaintarea se face prin impingerea intregului cadru. Este necesar sa se foloseasca ambele maini sprijinite pe manerele de sustinere pentru a mentine echilibrul si pentru a induce utilizatorului senzatia de siguranta.

Pentru a regla inaltimea corecta, se recomanda ca utilizatorul sa tina umerii relaxati, coatele flexate la 20 de grade, iar cadrul de mers sa fie amplasat la o distanta de aproximativ 30 de centimetri in fata utilizatorului pentru a-l inconjura partial. Manerele de sprijin trebuie sa se situeze in dreptul incheieturii fiecarei maini.

In general, cadrele de mers sunt reglabile si pliabile, fiind usor de transportat si de depozitat, reglajul fiind facut pentru fiecare stalp in parte, prin intermediul unui buton cu arc. Cadrele de mers sunt utilizate cu precadere in spatii interioare si nu ofera siguranta in deplasarea pe scari pentru urcat sau coborat. Sunt create din materiale rezistente, de obicei, aluminiu, cu finisaje semi-lucioase si manere din PVC dur a caror suprafata permite o prindere buna. Sunt prevazute pe fiecare picior cu pufere din cauciuc sintetic, care au o rezistenta sporita la uzura.

In unele situatii, cadrele de mers sunt utilizate pentru ca utilizatorul sa-si redobandeasca echilibrul si sa poata utiliza alte dispozitive precum carjele sau bastoanele. Utilizarea cadrelor de mers diminueaza presiunea greutatii corporale asupra membrelor inferioare prin distribuirea fortei bratelor asupra cadrului. Utilizarea unui astfel de echipament ortopedic impune un mers lent.

Cadrele de mers se mai folosesc ca punct de sprijin la ridicarea sau asezarea pe scaun, fotoliu, WC etc., diminuand riscul producerii unor incidente neplacute. Pentru a efectua transferul de la un cadru de mers la un scaun, utilizatorul trebuie sa se apropie cu spatele de scaun pana cand il atinge cu picioarele si apoi sa se lase in jos sprijinindu-se cu ambele maini pe manerele scaunului. Pentru a se ridica, utilizatorul trebuie sa se impinga cu mainile in manerele scaunului si ulterior sa prinda manerele cadrului de mers.