Durerile de spate, denumite si dorsalgii au, de regula, cauze musculare, nervoase, articulare sau osoase si se pot instala in diverse regiuni, purtand denumiri diferite: dorsalgie superioara, inferioara, lombalgie, dureri sacroiliace. Durerile pot iradia si sunt cronice, cu perioade de acutizare intense, resimtite ca arsuri sau intepaturi.

Tratamentul este adesea adaptat fiecarui pacient pentru a diminua durerea in timp scurt si a-i reda acestuia mobilitatea articulatiei si a segmentului afectat, astfel incat pacientul sa isi poata relua activitatile.

Medicii recomanda de obicei tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene de tipul ibuprofenului, acetaminofen, inhibitori de COX-2 – celecoxib, relaxante musculare si analgezice opioide.

Analgezicele opioide se recomanda in etapele acute ale bolii, dovedindu-se eficiente, insa au si o serie de reactii adverse care limiteaza administrarea lor, precum dependenta fizica si psihica. Opioidele sunt recomandate pe termen lung in cazurile in care afectiuni precum artritele, bolile reumatologice sau traumatismele nu pot fi tratate chirurgical. In plus, sunt recomandate si pacientilor care au reactii adverse grave sau contraindicatii la antiinflamatoare nesteroidiene datorate problemelor gastroduodenale sau afectarii functiei renale.

Un studiu efectuat in 2007 a aratat ca opioidele sunt eficiente in administrarea pe termen scurt din perioadele de acutizare a bolii, insa nu sunt la fel de eficiente pe termen lung pentru tratarea afectiunii cronice, efectele in acest caz fiind similare antiinflamatoarelor nesteroidiene.

In cazul in care cresterea progresiva a dozei de opioide nu determina eliminarea durerii acute, se recomanda alte tipuri de tratament. Totodata, s-a constatat ca o doza prea mare de opioide poate declansa o hiperlagie caracterizata de inducerea unei dureri intense de catre orice stimul.

Variantele terapeutice existente in prezent sunt bazate pe medicamente precum antiinflamatoarele, acetaminofenul, miorelaxante si antidepresive triciclice, dar si pe solutii alternative precum fizioterapia, masajul, stimularea nervoasa transcutanata sau tratamentul chirurgical.

Fizioterapia si masajul ajuta la ameliorarea de scurta durata a simptomelor. Masarea punctelor de presiune este mult mai eficienta decat masajul clasic.

Se mai recomanda aplicarea de comprese reci sau calde si umede, mentinute la o temperatura constanta timp de 4-6 ore, in functie de reactia pacientului.

Exercitiile fizice dedicate muschilor paravertebrali ajuta la inducerea unei stari de confort si de relaxare.

Tratamentul chirurgical se aplica in cazurile grave si complicate de stenoza spinala, scolioza, fractura compresiva sau hernii de disc.

Se recomanda tratarea celorlalte afectiuni ale fiecarui pacient pentru imbunatatirea calitatii vietii.  Majoritatea pacientilor cu dureri cronice prezinta tulburari depresive si anxioase care sporesc intensitatea durerii percepute. Terapiile psihologice pot fi de folos pentru depasirea problemelor si modificarea perceptiei durerii.