Oasele reprezinta structuri care se afla intr-o continua remodelare. Dupa depasirea varstei de 30 de ani, cand organismul uman atinge densitatea osoasa maxima, e importanta prevenirea problemelor accidentale sau degenerative cauzate de inaintarea in varsta.

Calciul este vital pentru sanatatea oaselor, insa pentru a fi asimilat corect de catre organism trebuie sa fie insotit de alte minerale vitale si nutrienti esentiali. Impreuna, acestea ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, la prevenirea pierderii masei osoase si la intarirea si construirea acesteia.

Mineralele, borul, zincul si cuprul si, in special magneziul, sunt elemente esentiale pentru sanatatea oaselor. Magneziul are rolul de a ajuta organismul sa absoarba si sa utilizeze in mod corespunzator calciul.

Studiile realizate de specialisti au aratat ca intre 70 si 95% dintre oameni au deficit de magneziu. Dozele zilnice recomandate de magneziu sunt de 320 mg pentru femei si 400 mg pentru barbati, cantitatea optima fiind intre 500-700 mg. Lipsa de magneziu este, in mare parte, responsabila de pierderea masei osoase. Magneziul reprezinta un mineral esential pentru functionarea optima a mai mult de 325 de sisteme de enzime si este al patrulea cel mai abundent mineral din organismul uman. Jumatate din cantitatea de magneziu prezenta in organismul uman se afla in oase.

Borul si zincul contribuie si ele la sanatatea oaselor si inclusiv la absorbtia calciului. Plantele care contin oligoelemente reprezinta cea mai buna sursa de minerale pentru ca mineralele acestora sunt 100% absorbabile de catre organismul uman.

Vitamina D3 are un rol cheie pentru sanatatea oaselor. Vitamina K functioneaza ca o proteina atunci cand se gaseste in oase si poarta numele de osteocalcin. Se regaseste in cantitati considerabile in varza.

Dioxidul de siliciu are rolul de a ajuta calciul la mentinerea sanatatii oaselor si poate fi regasit in coada calului.

Serotonina este si ea un factor esential care ajuta la sanatatea oaselor. L-triptofanul este un supliment care stimuleaza secretia de serotonina. Argintul coloidal are rolul de a distruge agentii patogeni, de a ajuta la regenerarea nervilor, a oaselor si tesuturilor. Ceaiul de papadie si trifoi rosu este bun pentru mentinerea densitatii osoase.

Pe de alta parte, dieta si exercitiile fizice sunt si ele importante. De aceea, o dieta abundenta in vitamine si minerale esentiale, combinata cu exercitii fizice regulate, ajuta la consolidarea sanatatii oaselor. Lipsa de activitate fizica duce la slabirea oaselor si la pierderea masei osoase.

Probioticele diminueaza inflamatiile intestinale si cresc densitatea oaselor, iar vitamina C are rol antioxidant si ajuta la vindecarea sau atenuarea unor simptome, dar si la mentinerea densitatii osoase, in special in cazul barbatilor mai in varsta. Aceasta ajuta la producerea colagenului care consolideaza mai multe parti ale corpului precum articulatiile, muschii si vasele de sange si ajuta la vindecarea ranilor, la formarea bilei si la combaterea virusurilor. Vitamina C diminueaza stresul oxidativ care afecteaza celulele din corp.

Antioxidantii au un rol important in eliminarea inflamatiilor care blocheaza absorbtia calciului, iar vitamina C ajuta la resorbtia lenta a calciului in organism.

De aceea, pentru a ne mentine sanatatea oaselor, este important sa avem un regim alimentar echilibrat care sa furnizeze organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima. In cazul in care alimentatia nu asigura toti nutrientii, e recomandabila administrarea de suplimente recomandate de catre un specialist.