Fibromialgia reprezinta un sindrom de durere cronica caracterizata prin durere difuza si sensibilitate in muschi si in tesuturile moi de tipul tendoanelor si ligamentelor, tulburari de somn, puncte sensibile si slabiciune. Boala nu afecteaza permanent muschii, articulatiile sau organele interne, insa persoanele afectate de fibromialgie sunt de foarte multe ori nevoite sa intrerupa activitatile zilnice.

Cauze

Cauzele aparitiei afectiunii nu sunt cunoscute, o posibila explicatie constand in faptul ca fibromialgia este asociata cu celulele nervoase foarte sensibile din maduva spinarii si creier. Sensibilitatea resimtita se poate datora modificarilor chimice produse in creier sau in maduva spinarii in zonele responsabile de resimtirea durerii. Durerea este resimtita mai repede si apare inclusiv la nivel muscular, fiind difuza.

Fibromialgia este corelata cu dezechilibrul chimic produs la nivelul creierului si conduce la scaderea tolerantei la durere, un somn nelinistit si stari de oboseala in timpul zilei. Muschii devin mai sensibili, mai durerosi si mai usor iritabili.

Afectiunea este generata de dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului cresterii, eliberarea lor fiind controlata de glanda pituitara si de hipotalamus. Dezechilibrele hormonale conduc la aparitia starilor de oboseala, a modificarilor de dispozitie, a tulburarilor de memorie si a tolerantei scazute la durere.

Simptomele fibromialgiei

Simptomele includ: oboseala, tulburari de somn sau dificultati la inducerea somnului, trezirea cu o stare de oboseala, redoare matinala, migrene, constipatie sau diaree asociata cu sindromul de intestin iritabil, tulburari de memorie si concentrare, senzatia de anestezie sau furnicaturi in maini sau in alte parti ale corpului, piele sensibila, anxietate si depresie, simptome pseudogripale, mancarimi, slabiciune si disfunctii intestinale.

Simptomele pot dura de la cateva zile pana la cateva luni, alternand cu perioade fara asimptomatice. Episoadele de oboseala si dureri musculare sau articulare sunt frecvente in special dupa perioadele stresante din punct de vedere fizic sau psihic. Totodata, simptomele se manifesta foarte accentuat la temperaturi scazute sau in conditii de umiditate crescuta, in situatii in care somnul nu este suficient, precum si in situatii de stres sau extenuare.

Alte simptome se pot resimti la nivelul sistemului digestiv prin greata, aciditate gastrica accentuate, tulburari de transit, durere cronica abdominala, balonare, varsaturi, la nivelul sistemului genito-urinar prin dureri pelvine cronice, cistita, urinary frecvente si dureroase, durere in perioada menstruatiei, la nivelul sistemului cardio-respirator si vascular periferic prin dureri toracice non-cardiace, puls rapid, tulburari ale respiratiei in timpul somnului, la nivelul ochilor prin tulburari de vedere si uscaciune ocular, la nivel neuropsihic prin migrena, dureri de cap cronice, tulburari ale somnului, dificultati de concentrare si tulburari de memorie, depresie, anxietate, sindromul picioarelor nelinistite, precum si la nivelul tegumentelor prin piele uscata, mancarime, eruptii cutanate trecatoare.

Stabilirea diagnosticului

Stabilirea diagnosticului este dificila din cauza simptomelor similare altor afectiuni care trebuie eliminate. Uneori se identifica si alte afectiuni asociate fibromialgiei.  Este asociata cu alte afectiuni caracterizate de sensibilizare centrala, precum sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, dismenoreea, migrena. De asemenea, pentru stabilirea diagnosticului este importanta excluderea bolilor inflamatorii reumatice precum poliatrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, polimialgia, polimiozita, bolile endocrine, infectiile, neoplaziile.

Tratament

Boala nu poate fi tratata, singurul efect al tratamentului fiind ameliorarea simptomelor si imbunatatirea starii de sanatate.

Se recomanda exercitii gradate, hidrokinetoterapie, tehnici de relaxare, fizioterapie, masaj, psihoterapie si terapie cognitiv comportamentala. Gimnastica aerobica, gimnastica in bazine cu apa calda, stretching-ul, inotul sau mersul pe joss au pe bicicleta pot ajuta la reducerea simptomelor.

Terapiile alternative ajuta la controlul durerii si al nivelului de stres, specialistii recomandand in acest sens acupunctura, yoga si tai-chi.

In functie de intensitatea durerii, se pot recomanda analgezice, antiinflamatoare non-steroidiene, antidepresive, insa nu trebuie neglijate reactiile adverse digestive si neuropsihiatrice ale acestora.

Alimentatia sanatoasa este esentiala pentru a tine sub control simptomele afectiunii.

In general, calitatea vietii pacientilor care sufera de fibromialgie scade, de aceea, pacientii pot folosi orteze pentru imobilizarea articulatiilor sau pentru inlaturarea si diminuarea durerilor articulare. Echipamente Ortopedice comercializeaza o gama larga de orteze confectionate din materiale de calitate, in conformitate cu ultimele tehnologii ortopedice.