- today
- label Simptome si diagnosticare
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 3887 vizualizari
Sarcopenia reprezinta scaderea masei musculare, a fortei si functiei musculare asociate imbatranirii. In general, procesul de scadere a masei musculare incepe dupa varsta de 40 de ani si este tot mai accelerat dupa 70 de ani.
Efectele pe care sarcopenia le are asupra calitatii vietii sunt considerabile, intrucat muschii sunt implicati in mentinerea imunitatii organismului si in procese complexe precum termoreglarea, mentinerea sanatatii oaselor, a metabolismului bazal si glucidic. Sistemul muscular ajuta corpul sa se mentina in pozitie verticala si ii ofera forta sa se aseze si sa se ridice, confera siguranta in miscari, prevenind cazaturile si fracturile osoase si arde caloriile introduse in corp prin alimentatie, reprezentand aspectul-cheie al metabolismului.
Principalele simptome ale sarcopeniei sunt scaderea masei musculare, forta musculara scazuta si performanta fizica redusa. Statisticile arata ca sarcopenia afecteaza aproximativ 10% din persoanele peste 60 de ani, procentul crescand odata cu varsta. La varsta de 80 de ani, o persoana are cu 30% mai putina masa musculara decat la 20 de ani. In jurul varstei de 60 de ani, forta musculara scade cu 30% comparativ cu forta inregistrata la 30 de ani. In cazul femeilor, forta musculara poate scadea chiar si cu 50%.
Cauzele principale ale aceste afectiuni sunt considerate inactivitatea, sedentarii pierzand intre 3-5% din masa musculara pe decada, cresterea nivelului radicalilor liberi, obezitatea, alterarea sintezei proteice sau aportul scazut de proteine, menopauza si problemele hormonale.
Pe langa toate aceste cauze, fluxul sanguin al muschilor joaca un rol important in mentinerea masei musculare. Un flux sanguin precar determina slabirea musculaturii, iar alimentatia desi corecta, nu mai poate indeplini rolul de stopare a deteriorarii muschilor.
Musculatura consuma o mare parte a energiei organismului si se afla intr-un proces de deteriorare continuu, care se accentueaza in timpul somnului si intre mese. In timpul mesei, insulina eliberata din pancreas ajuta la mentinerea muschilor intr-o stare buna de functionare.
Un element important pentru functionarea musculaturii il reprezinta potasiul. Carentele de potasiu sunt asociate cu slabirea musculaturii si cu diminuarea ei. Bauturile precum Cola elimina potasiul din organism. De asemenea, magneziul, calciul, fosforul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului muscular si, implicit, a muschiului cardiac. Totodata, vitamina C este necesara pentru formarea fibrelor de colagen si de elastina, componente esentiale ale structurii musculaturii.
Deficientele de vitamine din complexul B sunt asociate cu problemele musculare, precum lipsa de coordonare si pierderea echilibrului, sporind riscul de cazaturi.
Fumatul grabeste procesul de deteriorare a musculaturii din cauza faptului ca substantele nocive din tigari distrug vitamina C si alte elemente cheie necesare pentru functionarea corecta a musculaturii.
Alimentatia este un punct cheie pentru pastrarea masei musculare. Proteinele sunt elemente necesare organismului pentru a mentine sanatatea si forta muschilor.
Pentru prevenirea aparitiei sarcopeniei, specialistii recomanda exercitiile fizice de rezistenta la orice varsta pentru ca au rolul de a creste sinteza fibrelor musculare. Exercitiile de rezistenta determina contractiile muschiilor impotriva unei rezistente externe. In acest sens, sunt recomandate ridicarea de greutati, flotarile, abdomenele, fandarile, urcatul scarilor sau exercitii de urcare si coborare pe o treapta. Este important ca selectia de exercitii fizice sa fie facuta in functie de starea generala de sanatate si tinand cont de gradul de acoperire a tuturor grupelor de muschi, respectiv cei ai bratelor, spatelui, toracelui si cei ai membrelor inferioare. Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este faptul ca exercitiile fizice nu trebuie realizate in exces, pana la extenuare sau pe o durata mare de timp. Intervalul optim intre exercitii este de 2-3 zile pentru a permite muschilor sa se refaca.
Ca metode de tratare a sarcopeniei, specialistii recomanda tratarea conditiilor patologice precum hipertensiunea arteriala, diabetul, surplusul ponderal sau alte tulburari metabolice.
In cazurile in care sistemul muscular este foarte slabit, este posibil sa fie nevoie de echipamente ortopedice care sa sprijine corpul in procesul de deplasare, cel putin temporar, pana la refacerea sau ameliorarea starii musculaturii. Echipamente Ortopedice comercializeaza o gama variata de echipamente destinate persoanelor cu dizabilitati locomotorii temporare sau permanente, care se pot adapta in functie de caracteristicile fiecarui pacient.