- today
- label Simptome si diagnosticare
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 2294 vizualizari
Afectiunile oaselor si articulatiilor sunt frecvent intalnite in randul populatiei, indiferent de varsta si gen si tind sa fie in general ignorate de pacienti. Desi avanseaza in timp si sunt greu de tratat, tulburarile oaselor si articulatiilor pot fi prevenite cu usurinta.
Unul dintre principiile de baza pentru a avea o stare buna de sanatate este sa adoptam un regim alimentar sanatos, din care sa nu lipseasca calciul, vitamin D, magneziul, acizii grasi omega-3 si vitamina C.
Calciul previne inflamatiile la nivelul articulatiilor si artrita, intareste oasele si favorizeaza contractiile musculare.
Pana la varsta de 30 de ani, densitatea osoasa atinge pragul maxim, organismul stocand excesul de calciu.
Dupa aceasta varsta, este important ca regimul alimentar sa furnizeze organismului necesarul de calciu. Necesarul zilnic de calciu pentru barbati este intre 1000 si 1200 mg, iar pentru femei este de 1200 mg pana in 60 de ani si de 1600 mg peste aceasta varsta.
Alimentele cu cel mai mare continut de calciu sunt semintele de susan crude, nucile si alunele, legumele cu frunze verzi, varza, napul, quinoa, smochinele, broccoli, fasolea verde si uscata, soia, laptele de soia si laptele de orez.
Cofeina si excesul de proteine
(peste 140 de g/zi, echivaland cu 500 g de carne) favorizeaza eliminarea calciului din organism. De aceea, consumul de proteine, bauturi carbogazoase si cafea necesita cate 20 de miligrame de calciu suplimentar pentru fiecare 120 mg proteine, 350 ml de bauturi carbogazoase si 120 ml de cafea. De asemenea, in cazul antrenamentelor fizice intense de 30 de minute, se consuma aproximativ 100 de miligrame de calciu.
Vitamina D se regaseste in peste, fructe de mare si cereale, necesarul zilnic fiind de 400 UI pentru persoanele pana in 60 de ani si 600 UI pentru persoanele peste 60 de ani. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in piele in prezenta razelor ultraviolete, de aceea se recomanda sa petrecem cateva minute pe zi la lumina naturala.
Acizii grasi Omega 3 ajuta la lubrifierea articulatiilor, prevenind intepenirea acestora si durerile. Acizii grasi Omega 3 ajuta la diminuarea inflamatiilor articulatiilor si la regenerarea membranelor meniscului. Acestia se gasesc in seminte de in, peste gras, nuci, ulei de masline si de canepa.
Vitamina C ajuta la prevenirea pierderilor osoase intalnite in afectiuni precum osteoporoza si probleme ale cartilajelor. Doza zilnica recomandata este de 1200 mg. Dozele foarte mari, care depasesc 2500 mg/zi duc la disfunctii ale ADN-ului si la aparitia osteoartritei.
Suplimentele alimentare bazate pe Omega 3, sulfat de glucozamina si condroitina ajuta la combaterea problemelor articulare. Sulfatul de glucozamina se gaseste in articulatii si se extrage din cochilii de creveti, crabi si homari. Necesarul zilnic de glucozamina si condroitina, combinate, este de 1500 mg si ajuta la combaterea simptomelor osteoartritei la persoanele cu dureri articulare.