Problemele articulare si afectiunile oaselor sunt intalnite cu o mare frecventa, insa pot fi prevenite cu usurinta daca urmam pasii recomandati de specialisti.

Un regim alimentar bogat in calciu, magneziu, vitaminele C si D si acizi Omega 3 este esential pentru a mentine in forma buna oasele si articulatiile.

Exercitiile fizice pot ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor si oaselor, insa trebuie facute cu moderatie. Nu orice tip de activitate este benefica pentru oase si articulatii, de aceea trebuie sa alegem cu grija.

In general, exercitiile fizice efectuate cu moderatie intaresc articulatiile si oasele si ajuta articulatiile sa se mentina flexibile.

Exercitii cu ridicare de greutati

Exercitiile care implica ridicarea de greutati pot ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la prevenirea osteoporozei. O crestere a fortei partii inferioare a spatelui ajuta la inlaturarea sau prevenirea durerilor de spate. In momentul in care muschii sunt antrenati in ridicarea de greutati, oasele sunt stimulate sa-si creasca densitatea. De regula, specialistii recomanda efectuarea a 10-12 repetari ale unei miscari pentru a creste densitatea osoasa.

Ridicarea unor greutati mari nu este recomandata, in special daca pozitia corpului nu este adecvata in momentul ridicarii greutatii.

Exercitii de opunere a rezistentei

Din aceeasi categorie fac parte si exercitiile care presupun opunerea rezistentei, ridicarea, impinsul sau trasul. Acestea pot fi efectuate cu ajutorul unui aparat sau utilizand greutatea corpului.

Exercitii pentru flexibilitatea articulatiilor

Pentru cresterea flexibilitatii articulatiilor si intarirea oaselor, se recomanda genuflexiunile, fandarile, flotarile, abdomenele si exercitiile pentru partea superioara sau mediana a corpului. Abdomenele ajuta la intarirea oaselor si muschilor spatelui si a partii mediane a corpului.

Yoga

Yoga ajuta la cresterea flexibilitatii corpului, sporeste forta si densitatea oaselor si consolideaza muschii pentru a sustine greutatea intregului corp.

Stretching

Stretching-ul ajuta, de asemenea, la sporirea flexibilitatii si la intinderea muschilor. Se recomanda dupa exercitiile de incalzire, in timpul exercitiilor fizice, la finalul acestora sau atunci cand exista tensiune fizica in corp.

Alte tipuri de exercitii

Alte tipuri de activitati fizice, precum alergatul sau antrenamentele cardio afecteaza oasele si articulatiile. Se recomanda practicarea alergatului cu moderatie, pe durate scurte si la intensitati potrivite pentru a evita afectarea articulatiilor. Exercitiile pentru maraton sporesc riscul de aparitie a artrozei.

Exercitiile cardiovasculare intense si de lunga durata afecteaza atat oasele, cat si articulatiile. Este bine sa fie efectuate cu moderatie si sa antreneze intregul corp. In general, aceste exercitii intaresc inima si plamanii.

Postura joaca un rol esential pentru prevenirea deformarii coloanei vertebrale. Specialistii recomanda utilizarea unor perne cat mai joase astfel incat corpul sa fie aproape orizontal.  Persoanele care au coloana usor curbata sau umerii adusi in fata pot sta cateva minute pe zi cu spatele si varfurile umerilor perfect lipiti de un perete. Persoanele care au probleme cu articulatiile si oasele pot practica inotul si ciclismul si pot apela la sedinte de acupunctura pentru inlaturarea durerilor articulare.