Poliartrita reumatoida este o afectiune autoimuna caracterizata de atacarea membranelor sinoviale din articulatii de catre sistemul imunitar. Este o boala ale carei cauze nu sunt cunoscute, cu consecinte majore, care afecteaza functionarea intregului organism.

Poliartrita reumatoida apare la orice varsta, inclusiv la copii si afecteaza de trei ori mai multe femei decat barbati. Specialistii sustin ca aparitia bolii este determinata de poluare si de factori infectiosi precum bacteriile, virusurile si fungi, dar si de factori genetici si predispozitia hormonala.

Simptomele si diagnosticarea poliatritei reumatoide

Boala ataca mai multe organe si se poate asocia cu alte afectiuni sistemice. Se manifesta prin dureri si deformari vizibile ale articulatiilor simetrice precum mainile si genunchii.

Unul dintre simptomele de baza il constituie redoarea matinala care dureaza intre 30 si 60 de minute.

Simptomele cele mai frecvente sunt nodulii reumatici si articulatiile umflate, moi, rosii, calde si dureroase, precum si unele afectiuni autoimune.

Oboseala, durerile musculare si starile generale de rau si indispozitie sunt nelipsite in cazul persoanelor care sufera de artrita reumatoida.

Diagnosticarea afectiunii se realizeaza in urma analizei lichidului articular si a biopsiei nodulilor reumatoizi si in urma unor teste de laborator si a efectuarii unor radiografii specifice.

Inflamatiile afecteaza cartilajul osos si inima, plamanii, ochii, tractul gastrointestinal si sistemul nervos. Totodata, gura si ochii devin mai uscate.

Tratarea poliatritei reumatoide

Boala nu se poate vindeca, insa exista tratamente cu ajutorul carora evolutia ei poate fi incetinita sau ameliorata.

Suplimentele cu colagen, glucozamina, magneziu, vitamina C, omega 3, vitamina D3 si probioticele au efecte benefice in ameliorarea simptomelor afectiunii.

Plantele imunomodulatoare si cele cu efect antimicrobian, antiviral si antifungic pot avea efecte considerabile, insa administrarea extractelor din acestea trebuie sa fie facuta la recomandarea medicului.

Persoanele care sufera de poliartrita reumatoida trebuie sa adopte o dieta antiinflamatoare personalizata cu scopul de a diminua inflamatia cronica din organism. De asemenea, identificarea intolerantelor alimentare este esentiala pentru a tine sub control afectiunea.