Primavara, avem tendinta de a resimti o lipsa de energie si o stare de oboseala indusa in organism de stresul trecerii de la temperaturi scazute la temperaturi mai mari.

Lipsa luminii din lunile de iarna si a razelor ultraviolete influenteaza corpul si psihicul, iar marirea zilelor si aparitia razelor de soare necesita readaptarea organismului la noile conditii. In plus, o alimentatie nepotrivita si lipsita de toti nutrientii necesari conduce la aparitia unor dezechilibre de vitamine, minerale si microelemente.

Schimbarile de temperatura si adaptarea la zile mai calde si mai luminoase pot produce stari de ameteala, afectiuni metabolice si dureri de cap.

Pentru a inlatura simptomele asteniei de primavara, se recomanda plimbarile in aer liber care energizeaza organismul, cresc pofta de viata si inlatura starile de oboseala.

Daca aveti probleme de sanatate, mergeti la medic pentru verificarea metabolismului, a activitatii cardiace si a incheieturilor, mai ales daca intentionati sa va apucati de sport.

Persoanele care urmeaza programe de exercitii fizice trebuie sa faca exercitii de incalzire inainte de fiecare activitate sportiva, sa nu suprasolicite organismul si aiba grija la intinderile de muschi si la accidentari. Accidentarile articulatiilor si sistemului osos pot avea repercusiuni pe termen lung si pot necesita perioade lungi de recuperare.

Daca pe parcursul exercitiilor apar dureri musculare sau articulare, se recomanda intreruperea antrenamentului si reluarea unor tipuri de exercitii mai usoare atunci cand durerile dispar.

Durerile musculare pot fi combatute prin exercitii usoare de intindere care au rolul de a relaxa musculatura incordata.

Dieta are un rol important pentru prevenirea problemelor de sanatate si pentru combaterea simptomelor asteniei. O alimentatie abundenta in fructe proaspete, legume si cereale integrale este ideala pentru refacerea aportului de nutrienti necesari organismului dupa sezonul rece.

Consumul de lichide este important pentru hidratarea organismului, inclusiv pentru hidratarea articulatiilor si buna functionare a sistemului osos.

In timp ce efectuam activitatile zilnice, organismul pierde lichide care sunt necesare pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice si eliminarea produsilor de descompunere.