- today
- label Simptome si diagnosticare
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 3311 vizualizari
O productie in exces a hormonilor de crestere duce la aparitia gigantismului in cazul copiilor si a acromegaliei in cazul adultilor, caracterizata de cresterea si ingrosarea trasaturilor faciale, a extremitatilor sau cresterea organelor.
In caz de acromegalie apare si artrita degenerativa la nivelul articulatiilor mari din cauza cresterii oaselor si a cartilajului articular si a degenerarii acestora. Astfel apar dureri la mobilizarea articulatiilor si la nivelul coloanei vertebrale, iar in stadii mai avansate apar si curbari la nivelul coloanei vertebrale sau al picioarelor, precum si modificari osoase ale cutiei craniene sau mainilor.
Persoanele care sufera de acromegalie se pot confrunta si cu sindromul de tunel carpian sau neuropatia mediana a incheieturii mainii din cauza compresiei nervului median. Sindromul apare in urma ingustarii tunelului carpian si se manifesta prin durere, amorteli si hipotonie musculara a degetului mare, mijlociu si a indexului.
Hipotiroidismul se manifesta prin bradicardie, adica o frecventa cardiaca mai mica de 60 de batai pe minut, piele uscata, retentia lichidelor in tesuturi, constipatie, intoleranta la frig, lentoare psihica si poate genera dureri articulare difuze, fara semne inflamatorii locale, la nivelul genunchilor, gleznelor si articulatiilor mici ale mainilor si picioarelor. Alte simptome sunt astenia musculara, durerile si rigiditatea sau crampele musculare. Poate aparea colectarea de lichid intra-articular sau ingrosarea articulatiilor, iar miscarile sunt de obicei ingreunate de slabiciunea musculara. Tratamentul cu tiroxina ajuta la imbunatatirea simptomelor articulare.
Hipertiroidia duce la aparitia bursitelor articulatiei umarului prin ingrosarea regiunii articulare, inflamarea tesuturilor moi, limitarea mobilitatii articulatiilor si slabiciunea musculara. In unele cazuri, poate aparea osteoporoza din cauza pierderii accentuate de calciu si fosfor. Alte simptome sunt pulsul accelerat, tremuratul, scaderea in greutate, protruzia globilor oculari si artropatie la nivelul degetelor.
Boala Addison sau insuficienta corticosuprarenaliana se manifesta prin astenie fizica, hipotensiune arteriala, greata, varsaturi, inapetenta si dureri articulare si musculare. Tratamentul cu steroizi ajuta de obicei la remedierea simptomelor.
Hipersecretia glandelor paratiroide sau hiperparatiroidismul conduce la pierderea masei osoase si aparitia chisturilor in oasele lungi, frangilizandu-le si conducand la aparitia fracturilor si a artritei distructive. Pot aparea stari de slabiciune musculara, oboseala si depuneri de calciu in rinichi si in tesuturile moi.
Diabetul duce la sensibilizarea picioarelor, gleznelor, genunchilor si coloanei vertebrale, favorizand aparitia artritei diabetice. Fracturile osoase mici si fluxul sangvin scazut, combinat cu o infectie locala poate duce la prabusirea curburii piciorului, mers dificil si aparitia ulceratiilor. Pot exista cazuri de dizolvare a osului la nivelul degetului.