Osteoporoza, afectiune care conduce la fragilizarea oaselor, este mult mai frecventa in randul femeilor, insa afecteaza si barbatii, aproximativ 20-30% din pacientii cu fracturi osteoporotice fiind barbati. Specialistii preconizeaza ca numarul barbatilor afectati de aceasta boala va creste in anii urmatori din cauza schimbarilor in modul de viata.

Cauzele declansarii afectiunii sunt, de regula, caderile si alunecarile frecvente in decurs de cateva luni, fracturile osoase mai vechi sau actuale, produse prin situatii minore, scaderile in inaltime mai mari de 4 cm insotite de dureri acute si de o potentiala fractura la nivelul coloanei, greutatea sub limita normala sau pierderea involuntara a peste 10% din greutatea corporala initiala.

Exista si unele medicamente sau afectiuni care pot favoriza aparitia osteoporozei, precum administrarea zilnica timp de mai mult de 6 luni a unor medicamente care contin cortizon recomandate pentru afectiuni inflamatorii si reumatice sau impotriva epilepsiei, afectiunile inflamatorii cronice, tulburarile de ingestie in tractul digestiv, alcoolismul, diabetul de tip I, anemia.

In plus, afectiunile inflamatorii si reumatice, carentele de vitamina D si calciu, predispozitia genetica si alte probleme la nivelul sistemului osos sau sedentarismul pot conduce la aparitia osteoporozei in cazul barbatilor.

Alti factori care favorizeaza declansarea afectiunii sunt deficitul de testosteron, tulburarile la nivelul glandei pituitare, scaderea productiei de testosteron datorata avansarii in varsta si eliminarea testiculelor in urma aparitiei cancerului de prostata.

Pentru diminuarea riscurilor bolii si pentru stabilirea cauzelor care au declansat afectiunea, se recomanda stabilirea nivelului de testosteron din sange si, in unele cazuri, o proba de os.

Pentru tratarea afectiunii, medicii recomanda administrarea de calciu si vitamina D si exercitiile de intarire a musculaturii, precum si medicamentele care stimuleaza productia hormonala si, implicit, stabilizeaza oasele. De obicei, medicamentele care contin bisfosfonati ajuta la stabilizarea oaselor. In cazurile in care se constata un deficit de testosteron, se poate administra un tratament cu hormoni.

In general, un stil de viata echilibrat, bazat pe miscare si pe un regim alimentar diversificat si sanatos, ajuta la prevenirea aparitiei afectiunii si la mentinerea echilibrului organismului si a sistemului osos.