Mersul reprezinta un indiciu de baza pentru identificarea potentialelor afectiuni ale sistemului osos. In functie de pozitia pe care o adoptam atat atunci cand stam pe scaun, cat si atunci cand ne aflam in miscare, se poate stabili, in urma unei consultatii de posturologie, la ce afectiuni suntem predispusi.

Postura normala implica o relatie echilibrata intre segmentele corporale, fara a aparea nicio durere. Conform statisticilor, doar 10% din populatie intruneste toate conditiile necesare unei posturi corecte. In prezent, exista solutii terapeutice pentru durerile de spate, cefalee, durerile de genunchi sau picioare care vizeaza redarea echilibrului corpului.

In general, defectele de postura din copilarie si adolescenta se consolideaza la varsta adulta, devenind baza pentru o degradare ulterioara degenerativa a aparatului locomotor. Pentru a compensa dezechilibrele de postura, corpul genereaza puncte de fixare si zone de tensiune musculo-fasciala care creeaza dificultati biomecanice si implicit dureri. Sistemul senzorial defectuos informeaza insuficient sistemul nervos care declanseaza reactii motorii inadaptate sau dezechilibrate.

In cadrul consultatiei de posturologie, medicul va dori sa afle informatii despre stilul de viata, potentialele dureri de spate, accidente sau fracturi survenite la un moment dat. O analiza detaliata a celor mai mici devieri de la o postura normala va permite identificarea functionalitatii articulatiilor si dispozitia spatiala a corpului.

Consultatia presupune mersul pe banda computerului, timp in care medicul analizeaza in format computerizat mersul pentru a identifica pozitia oaselor si a coloanei.

Specialistii au observat ca oamenii au, in general, un picior mai mare decat celalalt, soldurile sunt inegale, confruntandu-se cu un risc crescut de accidentare la unul dintre picioare. In astfel de situatii, se recomanda purtarea unor sustinatori plantari individualizati in incaltaminte pentru reechilibrarea posturala. In acest mod, problema se amelioreaza in maximum doi ani, amortizand zonele cu suprasarcina, optimizand presiunea exercitata de picioare la sol si inlocuind la nivelul memoriei creierului postura incorecta cu noua postura corectata.

Exista, de asemenea, si persoane care nu calca pe toata talpa, aplicand presiune asupra calcaielor.

O alta cauza a aparitiei problemelor de postura o reprezinta incaltarile cu toc care sunt preferate de foarte multe femei. Tocurile afecteaza spatele si articulatiile deoarece in timpul mersului, corpul isi modifica pozitia pentru a-si mentine echilibrul. Mentinerea spatelui curbat in mod repetat pe durate mari de timp predispune la aparitia discopatiei lombare datorate presarii discului intervertebral de catre vertebre, dubland presiunea asupra coloanei. Vertebrele incep sa se macine si produc dureri si modificari ale coloanei. Totodata, purtarea frecventa a tocurilor afecteaza articulatiile genunchilor care se uzeaza rapid din cauza suprasolicitarii, sporind riscul aparitiei artritei si osteoartritei.

Prevenirea sau corectarea unei posturi incorecte este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului osos si articular si ramane una dintre cele mai eficiente metode de diminuare a riscului afectiunilor specifice sistemului osos impreuna cu adoptarea unui stil de viata sanatos.