Muschii corpului uman se impart in trei categorii: muschii scheletici sau striati care se fixeaza pe schelet, sunt controlati de catre creier si sunt responsabili de miscarile corpului impreuna cu oasele pe care se ataseaza cu ajutorul tendoanelor, muschii netezi, care asigura miscarile involuntare ale organelor interne si muschiul cardiac.

Muschii scheletici se regasesc pe suprafata intregului corp, din crestet si pana in picioare, fiind compusi din fibre musculare alcatuite din filament. Muschii se fixeaza pe oase prin intermediul unui tendon, conferind corpului capacitatea de miscare si stabilitate, atunci cand se afla in pozitie verticala.

Intinderile musculare reprezinta leziuni ale muschilor sau tendoanelor in cadrul carora fibrele musculare se rup sau se fisureaza din cauza suprautilizarii. Simptomele intinderilor musculare sunt durerea localizata, tumefierea, redoarea sau chiar aparitia echimozelor locale.

Intinderile musculare pot aparea in urma suprasolicitarii cauzate de activitatile zilnice sau de sporturile de performanta. Persoanele care practica sport sunt expuse la dezvoltarea intinderilor musculare din cauza utilizarii excesive a musculaturii.

Intinderile musculare mai sunt cunoscute si sub numele de spasme sau crampe musculare, fiind caracterizate de leziunile indirecte asupra unui muschi prin oboseala sau suprautilizare a acestuia. Apar, de regula, in timpul sesiunilor de alergare, catarare sau intindere extrema a bratelor sau picioarelor.

Tensiunea sau intinderea extrema genereaza fisurarea sau ruperea muschilor in timpul exercitiilor fizice. Astfel, durerea sau spasmele sunt generate de contractiile sustinute ale fibrelor musculare. Intinderile usoare nu au consecinte grave, insa cele de gradul 2 si 3 includ rasucirea fibrelor musculare sau ruperea completa a acestora si necesita un consult de specialitate, precum si un tratament adecvat.

Postura anormala a corpului pe o perioada mai lunga de timp fara pauza poate determina intinderi musculare cronice ale gatului, umerilor si spatelui, afectand tesuturile moi si articulatiile coloanei vertebrale.

Intinderile musculare sunt diferite de contuziile de la nivelul muschilor, care sunt cauzate de o trauma directa a muschiului. Acestea apar, de regula, in timpul sporturilor de contact.

Daca prezentati simptome grave ale intinderilor musculare, este bine sa mergeti la medic si sa urmati tratamentul prescris pentru a inlatura efectele negative pe termen lung si a grabi procesul de vindecare. Procesul de recuperare este usurat daca primiti ajutor de specialitate. Ameliorarea completa a durerii si durata de timp necesare pentru reluarea activitatilor cotidiene depind, in primul rand, de gradul initial al severitatii leziunii, dar si de respectarea tratamentului indicat si a terapiei fizice.