- today
- label Simptome si diagnosticare
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 901 vizualizari
Auzim frecvent cat este de important sa bem o cantitate suficienta de apa astfel incat sa mentinem un nivel optim de hidratare in organism. Dar, te-ai gandit vreodata ca deshidratarea, pe langa faptul ca poate cauza discomfort si o serie de probleme de sanatate, poate sa contribuie la cresterea riscului de accidente ortopedice? Acest risc este si mai mare atunci cand practicam sporturi sau facem miscare in aer liber, si uitam sa ne hidratam corespunzator. De asemenea, temperaturile ridicate, fie din exterior sau interior, au si ele o parte de vina in deshidratare si contribuie la cresterea riscului.
Ce tip de consecinte poate avea deshidratarea atunci cand nu este cobatuta in mod corespunzator si in timp util? Durerile musculare, sau acele asa-numite crampe musculare, se datoreaza faptului ca organismul nostru pierde o cantitate considerabila de apa in timpul efortului fizic. Cand ne atrenam sau depunem efort fizic sustinut, este usor sa atingem limita care duce la deshidratare, in special daca nu ne-am alimentat corespunzator cu apa in timpul zilei. Iar atunci cand avem crampe musculare, performantele si mobilitatea corpului nostru sunt afectate, ducand la riscul de a suferi accidente ortopedice de tot felul, cum ar fi intinderi si rupturi musculare si chiar fracturi in cazurile cele mai grave.
Daca efortul fizic este asociat cu o temperatura ambientala ridicata, cum se intampla in cazul zilelor calduroase de vara, in lipsa unei hidratari corespunzatoare putem ajunge la epuizare din cauza caldurii. Gradele ridicate de afara si absenta apei in organism duc la o crestere a temperaturii noastre interne, ce cauzeaza ameteli, oboseala accentuata, dureri de cap, si chiar pierderea cunostiintei. Este foarte greu sa functionam corespunzator in asemenea conditii, asa ca e usor de inteles de ce accidentele pot avea loc cu usurinta in cazuri de acest gen.
Din fericire, deshidratarea poate fi prevenita cu usurinta, chiar si cand facem efort fizic in zilele calduroase de vara. Daca stii ca va urma sa faci efort fizic, ai grija sa te hidratezi corespunzator cu cel putin 2 ore intainte de inceperea antrenamentului si sa bei aproximative jumatate de litru de apa. Chiar si in timpul exercitiilor fizice poti bea apa. De fapt, mai ales cand este cald afara, este indicat sa bei apa la fiecare 15 – 20 de minute in timpul antrenamentului. Continua sa bei apa si dupa ce ai incheiat antrenamentul. Este foarte important sa oferi organismului tau apa si dupa efort fizic, pentru a sustine recuperarea sa. Bea suficienta apa pe parcursul unei zile, fie ca faci sau nu efort fizic, pentru ca doar asa te poti asigura ca esti hidratat in mod corect.
Apa este cel mai bun lucru pe care il poti bea pentru a mentine un nivel bun de hidratare, dar poti recurge si la ceai de plante si fructe. Poate te vei intreba daca bauturile special create pentru sportive sau apa de cocos sunt bune pentru acest scop. Desi este adevarat ca acet tip de bauturi de pot tine hidratat, nu uita ca au un continut ridicat de zaharuri, ceea ce este un dezavantaj deoarece pot duce la probleme de greutate daca sunt consumate frecvent.
Pentru a ne pastra in forma si a avea articulatii sanatoase, trebuie sa fim atenti la semnele pe care corpul ni le ofera, in special in timpul efortului fizic. Daca te simti rau, ametit, epuizat, ai dureri de cap, crampe musculare, opreste-te efortul fizic imediat. Nu risca sa te accidentenzi pentru ca un os rupt sau o articulatie accidentata vor ramane pentru totdeauna un punct slab, riscul de a suferi o noua ruptura sau accidentare in acelasi loc fiind mult mai mare.