Durerile de spate lombare, toracice sau cervicale sunt frecvent intalnite in randul populatiei. Desi sunt intalnite in special in cazul persoanelor mai varstnice, studiile au aratat ca procesul degenerativ poate incepe chiar si inainte de 40 de ani.

Simptomele care insotesc durerea de spate sunt:

- limitarea miscarilor coloanei

- durerile de cap

- amortelile si furnicaturile la nivelul mainilor

- senzatia de intepenire.

Cum putem preveni durerile de spate

Specialistii recomanda efectuarea exercitiilor fizice la sala sub indrumarea unui antrenor specializat care poate recomanda anumite tipuri de exercitii care sa ajute la inlaturarea durerilor. Neefectuate corect, exercitiile pot accentua durerile coloanei vertebrale. Ridicarea greutatilor mari sau efectuarea altor exercitii complexe poate duce la tasarea vertebrelor si la compresia nervoasa, care este inevitabil insotita de dureri. Este indicata efectuarea progresiva a exercitiilor pentru a antrena corespunzator musculatura.

Febra musculara apare ca urmare a unui efort intens efectuat fara incalzire. Ea rezulta din contracturi musculare care pot duce la aparitia unor dureri intense, caz in care este nevoie de un masaj special care sa faciliteze relaxarea musculaturii paravertebrale.

O cauza comuna a aparitie durerilor de spate este lipsa de calciu, care poate favoriza, odata cu inaintarea in varsta, aparitia unor afectiuni precum osteoporoza sau osteopenia. De aceea, mentinerea unui nivel optim de calciu in organism ne poate scuti atat de durerile de spate, cat si de alte consecinte care se pot agrava in timp.

In general, specialistii sugereaza efectuarea unor exercitii usoare de incalzire timp de 10-15 minute, care cresc progresiv in intensitate. In plus, se recomanda efectuarea unor exercitii fizice in mod regulat pentru a activa muschii fara a suprasolicita coloana vertebrala. Pe lista activitatilor recomandate pentru antrenarea muschilor din zona coloanei vertebrale si combaterea durerilor de spate se afla inotul, joggingul, tenisul si gimnastica medicala.

Totodata, este bine sa aveti in vedere faptul ca durerile de spate pot reprezenta si unul dintre simptomele unor afectiuni care trebuie investigate si tratate adecvat de un medic specialist.