- today
- label Simptome si diagnosticare
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 5895 vizualizari
Escarele apar in mod frecvent la persoanele imobilizate la pat, care se afla in imposibilitatea de a se misca si care sunt supuse continuu unor presiuni in diverse zone ale corpului. Aceste ulcere de decubit, ulcere de presiune sau escare raman o problema majora de sanatate in cazul persoanelor cu probleme de mobilitate.
Cauzele escarelor de decubit
Printre cauzele escarelor de decubit se numara: pielea fragila, in cazul persoanelor varstnice, prezenta unei afectiuni cornice, subnutritia, varsta inaintata, incontinenta urinara, imobilizarea la pat, frecarea corpului cu lenjeria care este uneori mai dura sau presiunea ridicata la nivelul pielii in cazul persoanelor care petrec timp indelungat intr-un scaun cu rotile.
Sursa: http://www.romedic.ro
Cum putem realiza prevenirea escarelor?
Prevenirea escarelor este un proces mai usor si mai putin costisitor de realizat decat tratarea escarelor. Pentru persoanele imobilizate la pat, esentiala este reducerea presiunii de la nivelul proeminentelor osoase, precum si ingrijirea pielii din aceste zone. Repozitionarea pacientilor (daca starea de sanatate permite acest lucru) este necesara cel putin o data la 2 ore. Transferul sau repozitionarea se face prin ridicare, evitandu-se frecarea de pat prin tragere.
Utilizarea unor perne antiescare este foarte importanta deoarece acestea protejeaza proeminentele osoase ale corpului ale persoanelor imobilizate o mare parte din timp in fotoliu sau scaun cu rotile. Aceste perne antiescare se muleaza pe forma sezutului, presiunea exercitata de greutatea corpului se repartizeaza astfel pe o zona mai mare, ceea ce inseamna ca pericolul de aparitie a escarelor scade substantial.
O alta modalitate eficienta de reducere a riscului de aparitie a escarelor o reprezinta folosirea unor saltele antiescare. O saltea escare are rolul de a preveni aparitia escarelor si de a le ameliora pe cele deja aparute. Pentru persoanele imobilizate in fotoliu rulant, este recomandata folosirea de dispozitive de reducere a presiunii precum cele din spuma, gel sau aer.
Alte masuri suplimentare de prevenire a escarelor sunt: hidratarea corecta, folosirea unui cearceaf de bumbac pus peste salteaua antiescare, evitarea umezelii pe pielea pacientului, folosirea hainelor de bumbac, fara cute sau cusaturi groase. Pentru persoanele cu incontinenta urinara se recomanda folosirea unui cearceaf antibacterian peste saltea, care va impiedica urina sa patrunda intre cutele saltelei.
Cum se trateaza escarele?
Daca pacientul a dezoltat o escara, trebuie depistat in ce stadiu este aceasta, pentru a putea aplica un tratament escare corect. Escarele pot parcurge patru stadii de evolutie. Tratamentul hidroactiv cu pansamente moderne este posibil in primele trei stadii. Tratamentul cu pansamente hidroactive este foarte eficient si consta in curatarea plagii cu pastrarea tesutului sanatos intact. Pansamentele hidroactive reduc incarcatura microbiana, realizand absorbtia in exces a secretiilor si mentinerea unui mediu umed, necesar formarii tesuturilor noi. Eficienta unor astfel de pansamente hidroactive creste daca sunt luate masuri suplimentare precum: saltele antiescare, perne antiescare, haine de bumbac, inlaturarea umezelii de pe piele, schimbarea pozitiei pacientului.
Escarele in stadiul I de evolutie poate fi recunoscuta prin pielea intacta, dar de culoare rosie, escara fiind localizata deasupra unei proeminente osoase. Zona poate fi dureroasa, ferma sau moale, calda sau rece.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro
Escara in stadiul II este formata dintr-o rana deschisa de culoare roz-rosiatica. De asemenea, aceasta poate prezenta vezicule sparte sau intacte. In stadiul III, rana este mai adanca, ajungand pana la tesutul adipos subcutanat. In acest stadiu poate aparea si necroza.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro
In stadiul IV escara se extinde pana la nivelul muschilor sau pana la os, rana se poate infecta si prezinta tesut necrozat din abundenta.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro
Persoanele cu handicap locomotor, imobilizate la pat, prezinta riscul de a dezvolta escare, de aceea prevenirea escarelor este esentiala. Echipamente Ortopedice va poate furniza dispozitive ortopedice pentru prevenirea si tratarea escarelor precum saltea escare, perne antiescare si pansamentele hidroactive, foarte eficiente in prevenirea si tratarea escarelor.