- today
- label Simptome si diagnosticare
- favorite 1 like-uri
- remove_red_eye 14234 vizualizari
Durerile articulare sunt intalnite cu o frecventa mai mare in cazul persoanelor in varsta, dar si al persoanelor mai tinere si al femeilor care se afla la menopauza.
Durerile articulare si menopauza
Simptomele asociate durerilor articulare specifice menopauzei sunt rigiditatea sau umflaturile din jurul articulatiilor. Simptomele pot fi mai pronuntate dimineata si se pot ameliora pe parcursul zilei.
Intre 45 si 55 de ani, corpul femeilor se confrunta cu variatii hormonale care duc la aparitia diverselor simptome, printre care si artralgiile sau durerile articulare care afecteaza spatele, soldurile, genunchii si extremitatile.
Studiile au aratat ca procentul femeilor peste 50 de ani care se confrunta cu dureri articulare este mai mare decat cel al barbatilor cu varsta peste 50 de ani care au dureri articulare.
Durerile articulare apar in timpul menopauzei din cauza diminuarii nivelului de estrogen si progesteron din organism. Estrogenul are efecte antiinflamatorii in organism, iar scaderea nivelului acestuia predispune organismul femeilor la o sensibilitate mai mare la durere.
Tot in cadrul studiilor, s-a mai descoperit ca femeile se confrunta cu dureri articulare si in perioada urmatoare dupa instalarea menopauzei.
Diminuarea durerilor articulare
Pentru a diminua intensitatea durerilor articulare, este importanta verificarea starii articulatiilor si mentinerea unui stil de viata activ, din care sa nu lipseasca exercitiile fizice, in special cele care mentin articulatiile flexibile si puternice.
Un alt factor important este mentinerea unei greutati optime pentru a diminua presiunea exercitata asupra soldurilor si genunchilor.
Eliminarea surselor de stres este importanta pentru mentinerea sanatatii in general. Stresul favorizeaza secretia cortizolului care duce la aparitia inflamatiilor si inclusiv a durerilor articulare.
O alta sursa generatoare de inflamatii il reprezinta carbohidratii si zaharul. Alimentatia bogata in carbohidrati creeaza niveluri prelungite de insulina, care perturba metabolismul celular si favorizeaza raspandirea inflamatiilor in organism.
Se recomanda, in schimb, consumul de fructe si legume pentru ca abunda in antiinflamatori naturali. Cele mai bune fructe impotriva inflamatiilor sunt murele, afinele si ciresele. Totodata, alimentatia si suplimentele care contin omega 3 ajuta la restabilirea hormonilor din organism, tinand departe durerile articulare.