Durerile de genunchi sunt printre cele mai frecvente afectiuni in randul populatiei, fiind intalnite foarte des in randul sportivilor. Datorita complexitatii articulatiei genunchiului, durerile pot avea cauze multiple. Leziunile pot afecta una sau mai multe structuri din interiorul sau exteriorul unei incheieturi: tendoane, ligamente, burse, membrana sinoviala sau osul.

Accidentarile in zona genunchilor pot cauza rupturi ale fragmentelor de os sau cartilaj care se pot fixa in articulatie, generand inflamatie si durere.

O cauza frecvent intalnita o reprezinta bursita, care apare in urma suprasolicitarii, caderilor sau indoirilor bruste ale genunchilor, generand dureri si umflaturi la nivelul genunchilor. Aceasta apare in urma umflarii bursei, un sac de fluid cu rol de protectie a genunchilor. Aceasta inflamatie poate aparea din cauza unor leziuni sau a artritei.

Tendonul iliotibial reprezinta o bucata de tesut dur care face trecerea de la sold la tibie si, in cazul in care este iritat din cauza suprasolicitarii, se umfla si genereaza dureri pe partea exterioara a genunchiului.

Tesutul din articulatia genunchiului numit si plica se poate irita din cauza suprasolicitarii, conducand la inflamarea genunchiului si, implicit, la aparitia durerii.

Boala Osgood-Schlatter este caracterizata prin aparitia unei umflaturi dureroase in partea de jos a genunchiului, in zona in care rotula interfereaza cu tibia. Aceasta afectiune apare in general la adolescenti.

Artrita apare ca urmare a afectarii unei incheieturi si poate fi inflamatorie – artrita reumatoida, guta, spondilita anchilozanta, neinflamatorie – osteoartrita, scolioza sau poate indica o afectiune a tesutului conjunctiv – lupus, scleroza etc. Osteoartrita apare cu o frecventa mai crescuta atat in cazul sportivilor, cat si in cazul persoanelor in varsta.

Deplasarea sau dislocarea rotulei de la locul obisnuit poate cauza umflaturi si dureri ale genunchilor si poate aparea ca urmare a unei leziuni.

Umflarea tendoanelor genereaza dureri la nivelul genunchilor si poate aparea ocazional in urma suprasolicitarii acestora sau a unui accident.

Exista si unele boli virale care pot conduce la aparitia durerilor articulare, precum afectiuni ale membrelor superioare, inferioare si ale gurii, hepatita B si C, HIV, parvovirusul uman, oreionul, rubeola, gripa, poliomielita, pericardita si encefalita.

Infectiile bacteriene pot duce la aparitia durerilor articulare precum cele cu stafilococi, streptococi, gonoreea, chlamydia, tuberculoza si boala Lyme. Candida se poate raspandi in organism si poate declansa simptome autoimune si dureri articulare.

Bolile autoimune, precum polimialgia reumatica, artrita reumatoida, scleroza multipla, fibromyalgia, lupus eritematos systemic, diabet de tip I, boala celiaca, anemia pernicioasa, bolile intestinale inflamatorii, artrita reactiva, vitiligo, sclerodermia, psoriasis, boala Hashimoto, Addison, Graves pot fi cauzate de Candida si pot produce dureri articulare.

Hipotiroidismul reprezinta o cauza a artritei si genereaza dureri la nivelul incheieturilor, umerilor, coatelor, gatului, genunchiului, soldurilor si al boltei picioarelor. Hipotiroidismul poate fi cauzat de sensibilitatea la gluten, Candida sau de sindromul intestinului permeabil prin care particulele straine patrund in sange creand alergii. Vindecarea intestinelor si a tiroidei ajuta la inlaturarea durerilor articulare.

Pentru a obtine un diagnostic precis, se recomanda urmarirea simptomelor si a momentelor cand acestea apar. Un examen aprofundat care include razele X, rezonanta magnetica sau RMN este esential pentru stabilirea exacta a diagnosticului.