Schimbarea sezoanelor si oscilatiile mari de temperatura afecteaza bioritmul organismului. Acesta este nevoit sa se adapteze noilor conditii, insa in cadrul procesului de adaptare pot aparea diverse efecte negative, precum durerile de cap, durerile articulare si schimbarile de dispozitie, in special in cazul persoanelor meteodependente.  Scaderea presiunii atmosferice duce la retentia de apa in tesuturi si la aparitia edemelor.

Sindromul depresiv-anxios este mai frecvent intalnit in aceste perioade, in cazul persoanelor meteodependente care au o dispozitie oscilanta, influentata de conditiile meteo.

Starea de sanatate a oamenilor este legata in mod direct de fenomenele atmosferice, o adaptare rapida la mediu asigurandu-ne mentinerea unui nivel optim al starii de sanatate.

O adaptare lenta la frig sau caldura predispune la aparitia bolilor de sezon. In sezonul rece, sunt frecvente bolile aparatului respirator care pot genera viroze, rinusinuzite, rinofaringite, otite, pneumonii etc.

Scaderea brusca a temperaturilor nu permite acomodarea organismului la noile conditii, in special in cazul copiilor, persoanelor varstnice si al grupelor de persoane cu un risc mai mare de imbolnavire - cardiacii, fumatorii, diabeticii, persoanele care sufera de cancer, cei care au suferit un transplant sau care au implant cohlear - dispozitiv biomedical implantabil care inlocuieste auzul natural. In aceste cazuri, se recomanda controale periodice ale starii de sanatate si vaccinarea antigripala anuala.

Gripa este o afectiune virala care, netratata corespunzator, poate genera complicatii severe - pneumonii, rinosinuzite, bronhopneumonii, encefalita, in unele cazuri ducand chiar la deces.

Persoanele care sufera de afectiuni cronice trebuie sa urmeze schemele de tratament recomandate de medici si sa isi ia o serie de masuri de protectie.

Pe durata sezonului rece, se recomanda ca temperatura din interior sa fie de 26 de grade pentru copiii pana intr-un an, intre 23-24 de grade pentru copiii pana in 5 ani, 22 de grade pentru persoane intre 5 si 55 de ani, iar peste aceasta varsta, temperatura ar trebui sa ajunga la 24 de grade.

Pe durata noptii, temperatura optima recomandata de specialisti este cu 3 grade mai mica comparativ cu cea de zi. Diferentele de temperatura pot varia in functie de anotimp, dar si de alti factori precum umiditatea si dispunerea locuintei fata de soare, spatiile luminoase fiind benefice pentru sanatate.

Organismul uman isi poate regla temperatura corporala cu ajutorul centrilor nervosi din hipotalamus. Pentru preintampinarea afectiunilor cauzate de schimbarile de temperatura, se recomanda controalele periodice la medic, dar si purtarea hainelor adecvate, o hidratare si o alimentatie corecte, mentinerea unei temperaturi adecvate in locuinta si pastrarea unei truse de medicamente din care sa nu lipseasca antiinflamatoarele si paracetamolul.